Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Zijadu Hadžiomeroviću, predsjedniku Odbora Stranke demokratske akcije za Mostar, zbog verbalnih uvreda i prijetnji Faruku Kajtazu, uredniku portala Starmo.ba.

U izjavi za magazin Dani, Hadžiomerović je Faruka Kajtaza nazvao „smećem od čovjeka“, priprijetio mu kako “nikada neće moći dobiti posao u javnom sektoru“, te priznao kako je prije nekoliko godina lično spriječio Kajtazovo imenovanje za direktora Muzičkog centru Pavarotti. Također, Hadžiomerović se neprimjerenim rječnikom obrušio na uredničku politiku portala Starmo.ba, dovodeći u pitanje kredibilnost ovog medija samo zato što „finansira međunarodna zajednica“.

Ponašanje gospodina Hadžiomerovića predstavlja najgrublji atak na dostojanstvo i prava novinara, posebno prava na slobodu izražavanja i nezavisnog kreiraja medijskih sadržaja u skladu sa standardima novinarske profesije i bez miješanja političkih partija. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da visokopozicionirani funkcioner SDA javno priznaje kako je, korištenjem političkog uticaja, onemogućio imenovanje Faruka Kajtaza na javnu funkciju, najavivši kako će to činiti i ubuduće.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od vođstva SDA da se ogradi od bahatih i primitivnih pritisaka Zijada Hadžiomerovića na portal Starmo.ba, te spriječe vrijedjanje profesionalnog digniteta i ličnog dostojanstva urednika tog medija Faruka Kajtaza.

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest