Upravni odobor Udruženja/udrugeBHnovinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju brutalne prijetnje redakciji magazina Start, direktoru i glavnom uredniku Dariju Novaliću i njegovoj porodici, upućene putem redakcijskog telefona u srijedu 16.aprla ove godine.

Nepoznata osoba, koja se predstavila kao Darko Elez, nazvala je redakciju Starta i pritom prijetila i vulgarno vrijeđala kolegu Novalića, njegovu porodicu i članove redakcije, zaprijetivši kako će se „žestoko osvetiti“ odgovornom uredniku. Prijetnja je upućena samo dan poslije izlaska iz štampe novog broja ovog magazina u kojem je objavljen članak o aktuelnom suđenje u Sudu BiH u predmetu „Bojan Cvijan i drugi“, među kojima je i Darko Elez.

Upućene prijetnje su zabrinjavajući oblici zastrašivanja i ugrožavanja sigurnosti novinara i urednika, te pokušaj zaustavljanja redakcije Starta u izvještavanju o pitanjima korupcije i kriminala. Istovremeno, izrečene prijetnje predstavljaju kriminalni čin koji hitno i temeljito moraju istražiti policija i Tužilaštvo Kantona Sarajevo, u cilju zaštite kolega novinara i njihovih prodica, ali i u cilju zaštite prava na slobodu izražavanja i stvaranje sigurnog okruženja za normalan i dostojanstven rad novinara i medija.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju sve državne institucije i međunarodne organizacije da se odlučno suprotstave pokušajima zastraživanja redakcije magazina Start, ali i svih drugih oblika ugrožavanja slobode izražavanja i demokratskih vrijednosti, koji se u BiH krše i dovode u pitanje gotovo svakodnevno.  

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest