Upravni odbor Udruženja/udruge BHnovinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog brutalnog napada na profesionalni i lični integritet novinarke Dnevnog avaza Semire Degirmendžić.

Priprema, štampanje i objavljivanje plakata sa likom Semire Degirmendžić i tekstom koji ima političku poruku predstavljaju direktan atak na slobodu izražavanja i neotuđivo pravo svakog novinara na slobodan i dostojanstven rad. Istovremeno, ovo je i pokušaj ugrožavanja lične sigurnosti novinarke Degirmendžić i poziv na javni lič, koji zahtjevaju serioznu istragu nadležnih policijskih organa, utvrđivanje identiteta autora i izvršilaca ovog neprimjerenog postupka.

BH novinari podsjećaju kako su sloboda izražavanja i pravo novinara da pišu, komentarišu i/ili kritikuju postupke javne vlasti i lidera političkih partija ključni principi funkcioniranja demokratskih društava i dio su poželjne političke debate o temama od značaja za građane BiH. Plakatiranje Sarajeva sa likom novinarke Dnevnog avaza i političkom porukum nisu doprinos navedenim vrijednostima, već predstavaljaju grub atak na slobodu novinarstva i primitivan politikantski vic, objavljan sa namjerom nanošenja štete novinarki Semiri Degirmendžić i bh.novinarstvu općenito.

Upravni odbor BH novinara zatjeva od MUP- a Kantona Sarajevo da hitno utvrdi ko stoji iza objavljivanja plakata sa likom novinarke, te javno objavi rezultate istrage.

UpravniodborUdruženja/udruge BH novinari

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest