Poštovani/e,

U ime Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućujem vam javni apel za poštivanje prava novinara i medijskih uposlenika,kao i osiguranje uvjeta za dostojanstveno i sigurno obavljanje novinarskih zadataka – izvještavanja sa sjednica Plenuma i drugih događaja u vezi sa Plenumom građana i građanki Sarajeva i njegovih radnih tijela/grupa.

U Liniji za pomoć novinarima zaprimili smo više žalbi novinara i novinarki – članova Udruženja, koji su bili izloženi različitim vidovima pritisaka, verbalnih prijetnji, uvreda, pokušaja sprečavanja snimanja događaja, pa čak i naguravanja sa novinarskim ekipama koje su pratile zasjedanja Plenuma i/ili okupljanje građana na demonstracijama ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Drastičan primjer pritisaka i ugrožavanja slobode izražavanja desio se 28.februara na zasjedanju Plenuma u Domu mladih u Sarajevu, kada su novinarskoj ekipi BHT neki od sudionika Plenuma, uz psovke, govorili: „Prezirem vas”, “Vi ste s BHT-a najgori…“; „Marš odavde“; „Treba vas ubiti, da mogu sad bih vas ubio…“; „Gubite se“i sl. Ovakve izjave predstavljaju brutalane primjere prijetnji slobodi medija i kršenja prava novinara na slobodno prikupljaje informacija i snimanje izjava od značaja za javnost, u šta svakako spada i zajedanje Plenuma. Istovremeno, napadi na medije i onemogućavanje novinara da slobodno obavljaju svoje zadatke u suprotnosti je i proklamovanim vrijednostima Plenuma kao demokratske i otvorene platforme za javno iznošenje mišljenja bez straha od represije ili bilo kakvih drugih pritisaka. Takvu vrstu slobode i zaštite ljudskog i profesionalnog digniteta očekuju i zahtijevaju mediji – članovi i članice novinarskih ekipa, koji prate rad Plenuma.

Upravni odbor BH novinara podsjeća sudionike Plenuma građana i građanki Sarajevu, a posebno radne grupe i tijela tog Plenuma, kako su sloboda izražavanja, jednak pristup svih medija događajima od značaja za javnost i siguran rad novinara neotuđiva prava i temljene vrijednosti demokratskih društava. Nakon početnih grešaka i medijskog nesnalaženja u izvještavanju o demonstracijama i organizovanju plenuma širom BiH, mediji su prihvatili profesionalnu odgovornost, korigovali svoje izvještavanje i čine sve kako bi do građana stigla tačna, objektivna i sveobuhvatna informacija o aktuelnim zbivanjima. Zbog toga niko, pa ni članovi Plenuma, nema pravo vršiti pritisak na medije, prijetiti novinarima ili na druge načine kršiti dostojanstvo novinarske profesije.

UO BH novinara poziva sudionika plenuma u Sarajevu i širom BiH da poštuju novinarska prava i slobodu medija, te da svim novinarskim ekipama bez diskriminacije i selekcije omoguće slobodan i siguran rad u prostorima gdje se održavaju zasjedanja plenuma. Također, pozivamo građane i građanke – demonstrante i članove Plenuma koji imaju primjedbe na rad medija i novinara da svoje nezadvoljstvo iskazuju nenasilnim putem, koristeći postojeća zakonska i legitimna sredstva kao što su pisanje demantija, žalbe Regulatornoj agenciji za komunikacije ili Vijeću za štampu.

 

S poštovanjem,

Borka Rudić, Generalna tajnica BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest