Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje najoštriji protest Savezu nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske sa Miloradom Dodikom na čelu, radi formiranja liste takozvanih nepodobnih medija, nevladinih organizacija i nezavisnih novinara i intelektualaca, koji se etiketiraju kao “strani plaćenici” i “rušitelji” ustavnog poretka i opstojnosti Republike Srpske.

Kao vladajuća partija u RS i jedna od najznačajnijih u institucijama državne vlasti, SNSD je na potpuno neprimjeren i antidemokratski način izložila javnom linču medije, NGO i pojedince, dovodeći u opasnost njihove živote i ličnu sigurnost, te rušeći njihovo elementarno pravo na slobodu izaražavanja i javnog djelovanja.

Na zvaničnoj web stranici SNSD ( www.snds.org ) objavljen je tekst u kojem se portali: Buka, Frontal.rs, Frontal.ba, Index.hr, ABC.ba, Slobodan Vasković blogspot, zatim nevladine organizacije: Transparency International, Inicijativa mladih za ljudska prava, Helsinški parlament građana, GEA, The Srpska Times, Slobodna Republika,Udruženje veterana…, kao i intelektulaci Tanja Topić, Svetlana Cenić, Damir Miljević i Aleksa Milojević, bez ikakvih argumenata optužuju za djelovanje protiv interesa RS. UO BH novinara podsjeća kako se na ovom sramnom spisku SNSD nalaze raznorodne organizcije, pojedinci i mediji, koji se čak međusobno ne slažu, niti dijele iste vrijednosti, ali su javno prepoznatljivi po kritičkim stavovima prema vladajućim političkih strukturama u Republici Srpskoj i najvišim zvaničnicima SNSD.    

Zbog toga UO BH novinara zahtjeva od zvaničnih organa vlasti u Republici Srpskoj posebnu zaštitu medija i novinara sa spornog spiska, ali i zaštitu prava na slobodno istupanje bez zastrašivanja i za prozvane blogere, analitičare, intelektualce i aktiviste nevladinih organizacija. Svima njima je zagarantovno pravo na slobodu izražavanja važećim zakonima u RS ali i članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, čije su temljene vrijednosti ugrađene i u Ustav RS.

Upravni odbor BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest