Upravni odobr Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest Ministarstvu unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona, čiji je policajac fizički napao Branislava Pavičića, kamermana RTV Slon iz Tuzle tokom obavljanja radnog zadatka – snimanja radničkih protesta pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona.

   Ekipa RTV Slon je danas, zajedno sa drugim novinarima, pratila proteste, u jednom trenutku nezadovoljni radnici su probili policijski kordon i ušli u zgradu Vlade, a kamerman Pavičić je i sam ušao u zgradu želeći nastaviti snimanje događaja. Međutim, policajac iz službe osiguranja mu je odmah prišao, udario ga je palicom u predjelu glave i tom prilikom mu nanio tjelesne povrede. Napad se desio uprkos tome što je Pavičić imao službene oznake na sebi i opremu kojom se legitimisao kao član ekipe RTV Slon.

Upravni dobor BH novinara najoštrije osuđuje fizičko nasilje nad kolegom Pavičićem. Ovaj čin predstvalja grubi atak na slobodu izražavanja, dostojanstveno i sigurno obavljanje novinarskih zadataka. Sramotna je činjenica da je napadnut kamerman na radnom zadatku i to od službene osobe čija je profesionalna obaveza štititi novinarske ekipe i omogućiti im siguran rad, posebno u vanrednim okolnostima.

Upravni odbor BH novinara podsjeća rukovodstvo MUP Tuzlanskog kantona kako u OSCE pravilima za postupanje policije prema novinarima izričito stoji da se “policija ne može miješati ili kazniti novinara tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka“. Ista pravila također nalažu policiji da mora hitno istražiti sve okolnosti napada na novinare i članove novinarskih ekipa. Shodno tome, UO BH novinara zahtjeva od predstavnika MUP TK hitnu istragu u ovom slučaju, otkrivanje idetiteta policajca – napadača i najoštrije sankcioniranje njegovog neprofesionalnog postupanja.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest