Održan trening o profesionalnim standardima u Mostaru

mostar12300„Implementacija  etičkih i profesionalnih standarda u okviru postojećih uredničkih politika“, naziv je treninga za novinare i urednike   koji je danas održan u Mostaru. Učesnici treninga složili su se da je  najveći problem sa kojim se susreću mediji u BiH  govor mržnje koji se prenosi bez ograđivanja i kritike novinara.

„Govor mržnje je prisutan i u javnim servisima, a ne samo u online medijima koji se najčešće kritikuju. Odgovornost za uvredljive komentare na portalima treba da preuzme urednik. On odgovara za govor mržnje ukoliko ga ne briše sa portala. Mi smo na portalu StarMo riješili na način da smo onemogućili komentare i zloupotrebu portala“, kazao je Faruk Kajtaz, urednik portala StarMo.

Vera Soldo, urednica portala Republika info i jedan od uvodničara na treningu, kazala je  da se lagano  počinje rješavati i ovaj problem, jer se uvode sankcije.

Komentare u online medijima regulira Vijeće za tisak, postoji zajednička aktivnost policijskih pravosudnih i tužiteljskih institucija, koje po prijavama građana ili Vijeća za tisak prate takve sadržaje. Vijeće za tisak imalo je nekoliko odluka o sankcioniranju govora mržnje u komentarima i medijskim sadržajima, što je imalo odjeka u javnosti, osobito prema širenju mržnje prema LGBT populaciji. To dokazuje da se počinje primjenjivati zakon ali će više vremena trebati da se sam govor mržnje iskorijeni.”, kazala je Soldo.

Seid Masnica, profesor komunikologije i novinar, uvodničar na treningu, kazao je da u bh. javnom prostoru  interpersonalna komunikacija je postala opterećena nacionalnim, a ne personalnim.

„Danas sve nosi nacionalni kontekst i tu je izvor govora mržnje. Političari kao glavni generatori govora mržnje ne poznaju svoj maternji jezik. Nemaju odgovornost i ne biraju riječi koje izgovaraju u javnosti. Svi novinari i trebali reagovati i ograditi se od govora mržnje“, kazao je Masnica. 

Učesnici današnjeg treninga istakli su da je neophodno donošenje i Zakona o transparentnosti vlasništva, kako bi javnost znala čiji interes stoji iza određenih medija i objavljenih informacija.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest