Završen dvodnevni Medijski forum jugoistočne Evrope

konfseemosarajevoSedmi Medijski forum jugoistočne Evrope o temi “Novinarstvo u jugoistočnoj Evropi: monopol, biznis modeli i borba za jednakost”, održan je 7. i 8. oktobra u Sarajevu. Nejasno vlasništvo nad određenim medijima, transparentnost vlasništva, pitanje odnosa medijskih vlasnika prema urednicima i novinarima i funkcioniranje javnog servisa teme su kojima se posvetilo najviše vremena na ovom forumu koji je okupio oko 200 učesnika.

 

Prvog dana Foruma na pitanja urednika iz regije odgovarao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. On je istakao je žalosno da se napadi na novinare, ucjene I pritisci I dalje dešavaju.

 

“To su stvari koje su za svaku osudu i svi mi moramo u domenu svojih aktivnosti učiniti sve da se što spriječi. Slobodno novinarstvo i novinari oslobođeni od pritisaka, su jedan od bitnih segmenata svakog demokratskog društva i razvoja slobodne misli i izražavanja nas građana”, poručio je Komšić. Dodao je da je za sistemske promjene unutar društva potrebno puno vremena, ulaganja i odricanja.

 

“Svako od nas mora dati svoj doprinos ozdravljenju cijelog bh. društva, a pogotovo nakon tragičnih zbivanja i krvavog rata koji smo prošli. Vjerujem da je i zadaća medija da utiču na izgradnju društvenih vrijednosti”, istakao je Komšić.
Generalna sekretarka Centralne evropske inicijative Margit Wastfelt istakla je kako CEI podržava aktivnosti slobodnih i nezavisnih medija u regionu, imajući u vidu krucijalnu ulogu koju imaju novinari i mediji u osiguravanju informacija građanima.

 

“Važno je za nas u BiH da govorimo upravo o ovm temama koje su na dnevnom redu ovogodišnjeg foruma. Oglašivačka industrija, transparentnost vlasništva, kvalitet novinarstva i nezavisnost uređivačke politike, novi mediji i uticaj novih medija na kvalitetu novinarstva i informiranje građana u regiji”, kazala je Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari.

 

Oliver Vujović, generalni sekretar Foruma medija Jugoistočne Evrope, podsjetio je na važnost finansiranja i davanje podrške javnim servisima u regionu.

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest