Udruženje/udruga BH novinari podržava zahtjeve Sindikalne organizacija JP RTV BPK Goražde koja je zatražila od poslovodstva i uprave ovog medija hitnu isplatu pet zaradjenih plaća, poboljšanje radnih uvjeta i unapredjenje organizacije posla i svakodnevnog obavljanje novinarskih zadataka.

Sindikalna organizacija RTV BPK Goražde je 25. juna poslala listu zahtjeva poslovodstvu, zatraživši njihovo ispunjenje najkasnije do 10.jula ili će u protivnom stupiti u generalni štrajk. Čelni ljudi RTV BPK Goražde još se uvijek nisu oglasili povodom sindikalnih zahtjeva, niti su poduzeli bilo kakve korake kako bi sistematski počeli rješavati nagomilane finansijske i druge pobleme u mediju čiji su uposlenici posljednju platu dobili za januar 2013. i to u iznosu od 40 % stvarnih primanja.  

Udruženje/udruga BH novinari zahtjeva od poslovodstva JP RTV BPK Goražde hitno organiziranje razgovora sa sindikalnom orgnizacijom i ispunjavanje njihovih zahtjeva u skladu sa postojećim zakonskim propisima i vodeći računa o zaštiti radnih prava uposlenika koja proističu iz Zakona o radu Federacije BiH. Istovremeno, BH novinari traže od Vlade i Skupštine Bosansko – podrinjskog kantona ispunjavanje obaveza osnivača ovog javnog medija, što uključuje osiguranje redovitog finasiranja, nezavisnost uredničke politike i slobodan i dostojanstven rad novinara i ostalih uposlenika.

Ukoliko se zahtjevi Sindikalne organizacije RTV BPK Goražde ne ispune do predvidjenog roka, Udruženje/udruga BH novinari će poduzeti dodatne mjere zaštite novinara i uposlenika, budući da je riječ o javnom mediju koji mora biti u službi svih gradjana ovog kantona, a njegova opstojnost i materijalni položaj uposlenika ne smiju biti dovedeni u pitanje čestim promjenama političkih snaga u kantonalnoj Vladi ili Skupštini.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest