Udruženje/udruga BH novinari najoštrije osuđuje drske i neutemeljene napade predsjednika RS Milorada Dodika na BHT i, kako je sam naveo, „još neke medije“, koje je optužio za „hušakčko“ i „politički motivisano“ izvještavanje. Komentarišući izvještavanje bosanskohercegovačkog javnog servisa sa protesta ispred zgrade Palamenta BiH, Dodik je optužio BHT da je u svom dnevniku „pozvao građane Banjaluke na proteste“, iako je u centralnoj informativnoj emisiji BHT-a jednostavno samo prenesena vijest da su se na društvenim mrežama pojavili pozivi za okupljanje u Banjaluci i u drugim gradovima BiH.

Podsjećamo predsjednika RS da pravo na mirno okupljanje i izražavanje nezadovoljstva spada među osnovna građanska prava zagarantovana Evropskom konvencijma i Ustavom BiH, a da je obaveza društveno odgovornih medija, a pogotovo javnih servisa, da izvještavaju građane o svim relevantnim događajima, pa i o onima koji se predsjedniku ne sviđaju.

Posebno upozoravamo na nedopustiv, huškački jezik, kojim je Dodik govorio, nazivajući javni servis BHT „smećem“, a sagovornika BHT-a, socijalnog psihologa dr. Srđana Puhala „ispuhanim tipom“.

Uz sve to Dodik je posredno pozvao i na kršenje zakona, dajući svojim izjavama do znanja da je sasvim u redu ako građani RS ne plaćaju RTV taksu.

Ovo je još jedan pokušaj bh. političara, među kojim upravo Milorad Dodik prednjači, da manipulativnim istupima za sve probleme u BiH optuže novinare i medije, amnestirajući tako sebe odgovornosti za krizu i haos koji su sami stvorili.

Krajnje je neodgovorno da upravo oni koji su BiH doveli u ovakvu situaciju, umjesto da smire tenzije i pokušaju naći rješenje, zapaljivim populističkim izjavama dodatno zbunjuju ionako već sluđene građane, a novinare na sve načine pokušavaju da spriječe da pošteno i časno rade svoj posao, u interesu javnosti.

 Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest