Održana rasprava o pluralizmu medija i transparentnosti medijskog vlasništva

bosnia 002

„Pluralizam, raznovrsnost medija i transparentnost medijskog vlasništva u demokratskim društvima“ tema je današnje debate koja je održana u Sarajevu u organizaciji Udruženja „BH novinari”. Predstavnici medijskih organizacija, bh. parlamentarci i pojedini vlasnici medija, složili su se da je pitanje vlasništva nad medijima od velike važnosti za opšti interes i da je neophodno zakonski urediti ovu oblast. Istakli su da je potrebno urediti vlasništvo nad medijima zbog monopola, relevantnosti informacija koje se serviraju javnosti i kako bi se zaštitila novinarska profesija.

Helena Mandić iz Regulatorne agencije za komunikacije kazala je da BiH nema zakonski akt koji se odnosi na sprječavanje koncentracije vlasništva u medijima kako bi se osigurao pluralizam informacija i medija. 

“Međutim, još nemamo puno slučajeva koncentracije vlasništva u medijima i imamo vremena da to pitanje riješimo. Sad je pravi trenutak jer ulazimo u digitalizaciju medija. Ovo pitanje će se definitivno intenzivirati”, kazala je ona. Lejla Dervišagić iz Vijeća Evrope je kazala da se pluralizam ne mjeri po tome koliko je medija u jednoj zemlji nego postojanjem velikog broja nezavisnih i samostalnih medija koji odražavaju raznolikost mišljenja, stajališta i ideja.


Transparentnost medija jedan je od ključnih elemenata za očuvanje jačanje pluralizma koji su suština za postojanje demokratskog društva u Evropi. Ni u svijetu nema puno zemalja koje imaju ove zakone jer mnogima ne odgovara da se zna ko su vlasnici medija ili koliko je procent vlasništva”, kazala je Dervišagić.  Mehmed Agović, savjetnik ministra prometa i komunikacija BiH, je rekao da je vlasništvo nad medijima i pluralizam medija samo detalj u cijeloj priči.

“U BiH nemamo medijsku strategiju. Nismo imali incijativu da se uredi medijski prostor. Sedam godina se bavimo reformom javnog RTV sistema. Imamo interese političkih centara i onog što bi trebalo biti javni interes. Pitanje vlasništva nad medijima je od velike važnosti. Neophodno je urediti ovu oblast, napraviti set zakona koji bi regulisali javno informiranje u kojem bi se dio odnosio na transparentnost vlasništva. Država se mora povući iz medija. Ovo će biti predmet planiranja ministarstva i uradićemo to sa svim partnerima. To je opšti interes”, kazao je Agović.Senad Bratić iz Odbora za obrazovanje, nauku , kulturu i informisanje Narodne skupštine RS-a, kaže da treba predložiti zakonski okvir koji će spriješiti političke centre da poklope medije.

“Jasno je da vlasnici medija oblikuju sadržaj koji se plasira u medijima i da politike imaju uticaj na medije, i privatne i javne.Kroz prijedlog zakona to bi trebalo urediti”, kazao je Bratić. Samra Lučkin, direktorica organizacije “Sece Pro”, ističe da je neophodno donijeti i zakon o oglašavanju na nivou države.

“Preko Srbije i Hrvatske veliki oglašivači imaju tržište u BiH što je pritisak na naše medije. Naši mediji nemaju jednak pristup oglašivačima. Takođe, naši mediji plaćaju poreze na novine u susjednim zemljama, a oni kod nas mogu da prodaju bez poreza. To treba napokon urediti”, kazala je Lučkin. Učesnici debate su istakli da je potrebno napraviti i registar medija kako bi se znalo ko su vlasnici medija.

Na kraju debate dogovoreno je da se imenuje Radna grupa koja će izraditi prijedloge zakonskih rješenja za sprečavanje koncentracije vlasništva u medijima i pluralizam u medijima. O prijedlogu zakonskih rješenja raspravljaće se krajem maja na konferenciji kojoj će prisustvovati i eksperti iz Vijeća Evrope.

Osnova za ovu raspravu su evropski standardi u ovoj oblasti i potreba prilagođavanja domaćeg zakonskog i regulatornog/samoregulatornog okvira o pluralizmu i medijskoj koncentraciji sa Preporukama R (94) 13 i R (99) 1 Komiteta ministara Vijeća Evrope, upućenih zemljama članicama VE. Debata u Sarajevu održana je uz podršku Vijeća Evrope u okviru projekta “Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u Bosni i Hercegovini” koji finansiraju vlade Norveške i Republike Irske.


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest