Predstavljeni rezultati monitoringa govora mržnje u medijima tokom predizborne kampanje

pres15-1-2013Rezultati monitoringa  jezika mržnje u medijima tokom izborne kampanje  za prošlogodišnje lokalne izbore predstavljeni su danas u Sarajevu na pres konfereciji koju su organizovali Udruženje/udruga BH novinari, Vijeće za Štampu u BiH i  Ured Vijeća Evrope u BiH. Od januara 2011. do decembra 2012. godine Vijeće za štampu u BiH i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) razmotrile su 37 žalbi za govor mržnje u štampanim, online i elektronskim medijima u BiH, rezultat je analize urađene u okviru projekta “Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u BiH”. Od toga, 25 slučajeva u štampanim i online medijima razmotrilo je Vijeće za štampu, a 12 RAK.

Izvršna direktorica Vijeća za štampu Ljiljana Zurovac kazala je da je 21 žalba prihvaćena zbog utvrđenog kršenja Kodeksa o emitovanju RTV programa i Kodeksa za štampu i online medije u BiH, odnosno ukazivanje građana ili Žalbene komisije Vijeća na komentare koji sadrže govor mržnje, huškanje, klevetu i prijetnju. Najviše žalbi odnosilo se na internet portale.

“U 23 slučaja žalba je upućena povodom autorskih sadržaja emisija ili objavljenih članaka, deset ih je upućeno povodom komentara anonimnih posjetilaca internet portala, od kojih su dva slučaja predstavljala lične fizičke prijetnje, dok su se ostale žalbe odnosile na stavove gledalaca ili slušalaca, gostiju i voditelja, te na fotografiju”, kazala je Zurovac.Predsjednica Udruženja/Udruge BH novinari Milkica Milojević kazala je da je govor mržnje tokom predizborne kampanje bio prisutan, te da su uglavnom političari koristili govor mržnje.

“Bilo je vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, govora mržnje prema manjinskim grupama,neprimjerenog spominjanja genocida, ali najčešće je govor mržnje bioprisutan među političarima koji su se međusobno vrijeđali. Tu nisu bili pošteđeni ni novinari. Najopasnije je to što su temeljne vrijednosti napadnute”, kazala je Milojević.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary-Ann Hennessey smatra da je najefikasniji vid borbe pritv govora mržnje javno odbacivanje takvih slučajeva, ali da su efikasne i krivične sankcije protiv takvih pojava. Također je mišljenja da sankcije za upotrebu govora mržnje moraju biti integralni dio Izbornog zakona BiH. Na pres konferenciji istaknuto je da u BiH još nije donesena nijedna presuda za govor mržnje. Monitoring medija je dio projekta „ Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u BiH“ kojeg provodi Ured Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Regulatornom agencijom za komunikacije, Vijećem za štampu/tisak u BiH i Udruženjem/udrugom BH novinari.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest