Udruženje/udruga BH novinari daje punu podršku novinarki Antoniji Avram, urednici FTV, protiv koje je političku hajku pokrenuo lider SBB Fahrudin Radončić, a koja je danas nastavljena u Dnevnom avazu i na internet forumima, sa namjerom da se njen profesionalni novinarski pristup i način vođenja intervjua sa gospodinom Zlatkom Lagumdžijom dovedu u vezi sa činjenicom da mu je pozlilo u emisiji Dnevnik D Federalne TV.

Hučkačka terminologija, besmislene i ničim argumentirane optužbe kako je urednica Avram „lažima i provokativnim pitanjima“ uticala na zdravstvene pobleme gospodina Lagumdžije, predstavljaju najgori oblik širenja neistina, poticanja neprijateljstva prema novinarki i ugrožavanja njene lične sigurnosti. Atak je ovo i na Federalnu televiziju koja je duže vrijeme izložena snažnim političkim pritiscima od strane lidera SBB i pomognuta tekstovima u Dnevnom avazu. Porazna je činjenica da se upravo novinari Dnevnog avaza, koji su netom bili žrtve sličnih političkih pritisaka i prijetnji smrću, ovaj put koriste istim brutalnim metodama, a novinarku Avram i njene kolege sa FTV dovode u opasnost radi politčkih interesa svoga osnivača.

Udruženje/udruga BH novinari izražava ozbiljnu zabrinutost zbog stvaranja neprijateljskog okruženja za rad novinara i medija, koje na momente poprima oblik hajke i iskazivanja otvorene mržnje prema novinarima koji nisu po volji političkim liderima i strankama čiji su predstavnici dio javne vlasti u BiH. Zabrana ulaska u institucije, prijetnje smrću, uskraćivanje akreditacije, fizičko nasilje, korištenje jezika ulice u komunikaciji sa novinarima, direktna uplitanja političara u rad urednika, izbori direktora i upravnih odbora po mjeri stranaka…samo su dio postupaka kreiranih u šizofrenoj atmosferi kakva vlada u javnom prostoru BiH i u kojoj se pokušava nametnuti opasan presedan o besmislu postojanja profesionalnih novinara i slobodnih medija.

Zbog toga BH novinari zahtjevaju od političkih lidera da prestanu sa svim oblicima pritisaka i nasilja nad novinarima i svoje političke ratove premjeste iz medija u parlamentarne klupe, na način kako to čine odgovorni i ozbiljni političari u svim demokratskim zemljama. Istovremeno, BH novinari pozivaju predstavnike OSCE, Evropske komisije, Vijeća Evrope i OHR da koriste svoje ovlasti i natjeraju političke prvake u BiH na poštivanje prava novinara i političke nezavisnosti medija.

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest