Održana debata o medijima u Unsko-sanskom kantonu

bihac za sajtNedefiniran status pojedinih medija, loši uslovi rada  i politički pritisci na medije, problemi su sa kojim se svakodnevno susreću novinari u Unsko-sanskom kantonu, jedan je od zaključaka debate o položaju medija u ovom kantonu održane u petak 2.novembra. Tokom debate učesnici su se složili da ovi problemi ugrožavaju osnovne standarde novinarske profesije.

“Treba ozbiljno da se pozabavimo sobom. Ja sam vlasnik privatnog medija i ne želim da se prodam jeftino, da dam obraz  tek tako. I na nas politika vrši pritisak. Imamo previše medija. Aktuelne vlasti prave medije o kojima ne brinu”, kazao je Rezak Hukanović, vlasnik NTV 101.

Mirela Poprženović, direktorica RTV Bihać, kazala je da se novinari trebaju pozabaviti  samim sobom i svojim profesionalnim standardima prije nego što optuže političare za pritiske.                                                                                                                                                                                                        “Teško je imati profesionalno novinarstvo kada sami novinari slave političke pobjede i učlanjuju se u stranke. Samocenzure ima i gdje je ne treba biti. Potrebna nam je edukacija”, kazala je ona.

Nevzet Veladžić, dekan Pravnog fakulteta u Bihaću, kazao je da mediji treba da educiraju javnost o slobodi izražavanja i da to bude jedna od čestih tema medija. U Unsko-sanskom kantonu djeluje pet televizijskih kuća i devet radio-stanica, zatim tri štampana medija i sedam dopisništava.  Zbog lošeg položaja novinara u ovim medijima, dogovoreno je da novinari upute svoje zahtjeve Skupštini kantona kako bi se razgovaralo o sudbini medija na ovom području. Debatu je organizovao Klub novinara Bihać i Udruženje/udruga BH novinari.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest