Klub novinara Banja Luka upućuje podršku zaposlenima dnevnog lista “Fokus” koji su nam se obratili i informisali nas o šestomjesečnoj bezuspješnoj borbi za pet neisplaćenih plata i 30 mjeseci neuplaćenih doprinosa zbog čega su dovedeni na rub egzistencije.

Apelujemo na poslodavca i vlasnika dnevnog lista “Fokus” da svim zaposlenima isplati pošteno zarađen novac i ispoštuje obaveze po osnovu doprinosa.

Klub novinara Banja Luka poziva nadležne institucije Republike Srpske zadužene za kontrolu provođenja zakona iz oblasti radnog prava da utvrde činjenično stanje i postupe prema svojim ovlaštenjima kako bi bila ispoštovana prava zaposlenih dnevnog lista “Fokus”.

Pozivamo takođe poslodavce i vlasnike svih medija u Republici Srpskoj da poštuju Zakonom o radu propisana prava zaposlenih i tako daju doprinos poboljšanju statusa novinara i ostalih medijskih radnika koji su ionako, prema statistikama, među najmanje plaćenim profesijama u ovoj zemlji.

Nedopustivo je da se novinari koji svakodnevno izvještavaju o kršenju radnih prava u društvu, suočavaju sa nepoštovanjem vlastitih prava u medijskim kućama u kojima su zaposleni.

U Banjoj Luci, 17. juni 2012. godine

UO KLUBA NOVINARA BANJA LUKA


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest