Boro Kontić ‘Bilo pitanje dana’

„Jasno je bilo, i prije ovog snimka, da program naginje SDP-u i to, iako nije ništa dramatično, jeste loša vijest. Ne u smislu toga što se SDP miješa u uređivačku politiku jednog medija, javnog servisa, već je loše kad se bilo koja politika upliće u rad bilo kojeg medija. Ozbiljno je, jer je javni servis izuzetno bitan za bh. medijsku scenu“, izjavio je Kontić za naš portal.

Preuzeto sa:

http://www.radiosarajevo.ba/novost/75740/sdp-i-ftv-bez-komentara

 

Borka Rudić – Ispod dna

– Ovo što se radi nije dno, nego ispod dna i novinari Federalne televizije prikazuju sve ono što nema veze s profesijom kao novinarsku profesiju. Tako se ispunjavaju želje političkih lidera, nosi se kišobran Goranu Bregoviću i snima se proboj u Žepu, kaže Rudić dodavši kako se zaokret u politici Federalne televizije vidio kada se Lagumdžija pomirio s vlasnikom Avaza i liderom Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem.

– Očekujem da će sljedeći omiljeni lik na Federalnoj televiziji postati Milorad Dodik, rekla je Borka Rudić dodavši kako novinari tu ne mogu ništa i da bi na ovakvu zloupotrebu javnog servisa trebao reagirati parlament.

Preuzeto sa:

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/75877-Borka-Rudic-Duska-Jurisic-Suzana-Stambol-Senad-Avdic-aferi-urednik-FTV-.html

 

Duška JurišićSpremnost na poslušnost

– Nakon pobjede Milorada Dodika i SNSD-a na izborima 2006. godine politička analitičarka Svetlana Cenić kazala je da će očigledno sve morati da se sruši i da se krene od početka kako bi ovdje bilo bolje. Zlokobno mi je zvučao taj njezin stav. Nisam vjerovala da se prvo jedni, pa onda drugi socijaldemokrati mogu ponašati, u konkretnom slučaju prema medijima, na način kako su tijekom rata i neposredno nakon njega činili SDS na Palama i Banjoj Luci i SDA u Sarajevu, kaže Jurišić za Bitno.

Preuzeto sa:

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/75877-Borka-Rudic-Duska-Jurisic-Suzana-Stambol-Senad-Avdic-aferi-urednik-FTV-.html

 

 Suzana Stambol – Novinarska profesija se u potpunosti srozala.

– Mene je zaista stid. Zapravo, odavno me je stid u kom pravcu ide ova profesija, ali kad ‘naša sramota’ prijeđe i državne granice, još više se crvenim. Iako sve što smo vidjeli mi u branši vrlo dobro znamo, jer sve je tako očito i ne treba puno pameti da se zaključi u kom pravci stvari idu, nakon snimke ja se osjećam još više ponižena kao osoba koja je u ovoj profesiji 17 godina. Ja tu, zaista, više ne mogu kriviti političare i ljude na funkcijama, koji novinare “kupuju”, nerijetko vrlo jeftino, za vlastitu naklnost i simpatije i skaradni osjećaj novinarske “važnosti”, “utjecaja”, “gledanosti”, rekla je Stambol rekavši kako se novinarstvo prostituira.

Preuzeto sa:

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/75877-Borka-Rudic-Duska-Jurisic-Suzana-Stambol-Senad-Avdic-aferi-urednik-FTV-.html

 

Senad Avdić – Darijan Babić je kolateralna šteta

 Avdić naglašava da je skandalozno to što se SDP i Zlatko Lagumdžija, te Federalna televizija još nisu izjasnili zbog “spornog” snimka koji su prenijeli svi regionalni mediji.

Urednik Slobodne Bosne naglašava da je novinar Darjan Babić u cijeloj priči koleteralna šteta.

Na kraju priloga je dodao kako je sporni snimak i za njega kao novinara ponižavajuće, jer je javnosti nakon ovoga teško objasniti da svi novinari nisu isti.

Preuzeto sa:

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/75877-Borka-Rudic-Duska-Jurisic-Suzana-Stambol-Senad-Avdic-aferi-urednik-FTV-.html.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest