Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Frahrudinu Radončiću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH, zbog prijetnji Svjetlani Vučetić, novinarki BHT, upućenih u nedjelju 19.2.2012. tokom telefonskog ugovaranja intervjua. Predsjednik SBB BiH je novinarki Vučetić uvjetovao davanje intervjua prethodnim snimanjem izjava od drugih sagovornika, te zaprijetio kako će o njoj objaviti tekstove kompromitirajućeg sadržaja u svojim novinama Dnevnom avazu i Expressu.

Ponašanje gospodina Radončića predstavlja najgrublji atak na novinarske slobode i pravo novinara da sami kreiraju medijske sadržaje u skladu sa standardima novinarske profesije. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da lider jedne političke partije ucjenjue novinarku objavljivanjem navodih kompromitirajućih fotografija i tekstova o njoj u novini čiji je vlasnik.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od menadžmenta BHT da zaštiti novinarku Svjetlanu Vučetić, te da se najoštrije suprotstave grubim pokušajima vrijeđanja profesionalnog digniteta i ličnog dostojanstva njihove uposlenice od strane predsjednika SBB Fahrudina Radončića.

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest