Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuje najoštriji protest gospodinu Mirsadu Sipoviću, v.d. predsjednika Nadzornog odbora Javnog preduzeća TVSA, zbog pritisaka na novinarku Azru Bavčić i bahatih pokušaja uplitanja u njen rad i način izvještavanja. Gospodin Sipović je u utorak 27. decembra, nakon snimanje izjave za TVSA u holu RTV Doma, bez ikakvih ovlaštenja i bez poziva došao u Desk TVSA sa zahtjevom da se njegova izjava objavi u cjelosti, a zatim je novinarku Bavčić uznemiravao i u prostorijama tv montaže. Poslije tih incidenata, u maniru cenzora iz najmračnijih vremena, gospodin Sipović je odgledao polusatnu emisiju vijesti u prostorijama TVSA, pa nastavio sa omalovažavanjem same novinarke i njenog izvještaja.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju kako je upad u prostorije TVSA   neprimjeren i grub atak na slobodu novinarskog djelovanja i ugrožavanje profesionalnog integriteta novinarke Azre Bavčić. Demostriranje sile od strane v.d. predsjednika Nadzornog odbora u suprotnosti je sa evropskim standardima slobode izražavanja i prava novinara na dostojanstven rad, te predstavlja direktno rušenje principa uredničke i novinarske neovisnosti – sadržanih u Zakonu o komukacijama, dokumentima Regulatorne agencije za komunikacije i Statutu TVSA. Zbog toga BH Novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju hitnu rekaciju Skupštine JP TVSA, sankcioniranje neprimjerenog ponašanja Mirsada Sipovića, kao i osiguranje uvjeta za slobodan i nesmetan rad novinara i ostalih uposlenika u ovom mediju.

S obzirom da su u posljednjih mjesec dana vladajuće partije Kantona Sarajevo pokrenule smjenu osoba na čelnim pozicijama u TVSA, BH novinari i Linija za pomoć novinarima upozoravaju pokretače ovih inicijativa kako se poduzetim promjenama ne smije ugroziti zakonitost samih postupaka, niti dovesti u pitanje politička neovisnost ovog medija i njegova funkcija javnog servisa u službi svih građana Kantona Sarajevo. Naročito su nedopustivi provođenje političkog terora prema novinarima i novinarkama, te ugrožavanje njihovog profesionalnog integriteta i lične sigurnosti.

O najnovijim dešavanjima u TVSA, BH novinari i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti nadležne domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja.

Upravi odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest