Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje najoštriji protest predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog pokušaja rušenja BHRT – javnog medijskog servisa na nivou Bosne i Hercegovine. Izjave predsjednika Republike Srpske o gašenju BHRT dio su njegovih kontinuiranih pritisaka na uredničku politiku ove radiotelvizije i destruktivnih zahtjeva za njenim gašenjem, koji datiraju još od 2007. godine.

Negiranje potrebe za postojanjem BHRT direktan je atak na pravni poredak BiH, u kojem je javni medijski servis utemljen 2005. donošem zakona i definiran kao važna demokratska vrijednost, čije jačanje predstavlja jedan od uvjeta postavljenih pred BiH u procesu evropskih integracija. Neargumentirane ocjene Milorada Dodika kako je BHRT u službi jedne političke opcije, jeftin su pokušaj zamagljivanja suštine stalnih napada na ovaj medij, a koja se ogleda u nepostojanju bilo kakvog političkog interesa među najvažnijim političkim faktorima u zemlji, na svim stranama, da se uspostavi i jača javni RTV sistem na državnom nivou.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva predstavnike međunarodne zajednice da konačno stanu ukraj stalnim političkim uplitanjima u rad BHRT, te prisile nadležne državne istitucije, prije svih oba doma Parlementa BiH, da poduzmu mjere koje će osigurati funkcioniranje ovog medija u skladu sa zakonom i osnovnim vrijednostima javnih medijskih servisa. Budući da su do sada ignorirali ili blago reagirali na višegodišnje pritiske na uredničku neovisnost i finansijsku opstojnost BHRT od strane političara, parlamentaraca, nositelja javnih funkcija pa i članova uprave ovog medija, sada je posljednji trenutak da OHR i druge međunarodne organizacije pokažu jesu li spremni odbraniti opstojnost BHRT i zaštititi njegovih 1000 uposlenika od bahatih političkih nasrtaja.

 

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest