Udruženja/udruga BH novinari i Linije za pomoć novinarima upućuju javni protest gospodinu Mustafi ef. Ceriću, reisul – ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zbog neargumentiranih optužbi na račun javnih medijskih servisa – BHRT, FTV i RTRS da su u svojim programima vodili negativnu kampanju protiv IZ i rušili vrijednosti islama. U pismu, koje je reis Cerić poslao osnivačima ova tri javna servisa, navodi se kako su javni mediji u posljednje vrijeme neistinito izvještavali o Islamskoj zajednici i vjerskim službenicima, te da je u tim izvještajima bio prisutan jezik mržnje, pri čemu se u posebno negativan kontekst stavlja FTV.

BH novinari najoštrije osuđuju opasan i ničim argumentiran pokušaj poglavara Islamske zajednice u BiH da javne medijske servise optuži za sijanje netrpeljivosti prema islamskim vjerskim službenicima i muslimanima u BiH općenito. Budući da u pismu nije naveden niti jedan argument ili izjava koji svjedoče o huškačom postupanju novinara ili koji u sebi sadrže elemente netrpeljivost prema muslimanima i njihovim vjerskim službenicima, i ovaj istup reisa Cerića tumačimo kao grubi pokušaj zaustavljanja javne kritike i kritičkog promišljanja njegovih postupaka kao poglavara najbrojnije vjerske zajednice u BiH. Ovakav postupak je ujedno i pritisak na javne servise i njihove urednike, posebno na urednike FTV, koji su, nebrojeno puta do sada, bili predmetom neutemljenih optužbi za islamofobiju od samog reisa Cerića i iz sjedišta Islamske zajednice.

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima podržavaju nezavisnost uredjivačke politike javnih servisa, njihvo pravo na javnu kritiku svih institucija pa i Islamske zajednice u BiH i njenog vrhovnog poglavara. U cijelom demokratskom svijetu, čiji je dio i Bosna i Hercegovina, potpuno je neprihvatljivo miješanje u uredničku politiku bilo koga pa i vjerskih dužnosnika, a van svakog je razuma bez činjenica optuživati javne medije za širenje netrpeljivosti prema muslimanima.

Upravi odbor Udruženja /udruge BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest