Udruženje/udruga BH Novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog fizičkog nasilja nad novinarskim ekipama BHT, koji su se desili jučer u Milićima i u Sarajevu. Prvi napad na ekipu BHT dogodio se u Milićima, u neposrednoj blizini firme Boksit, čija su dvojica zaštitara – pripadnika tzv. „industrijske policije“ nanijeli tjelesne ozljede snimatelju Semiru Sejfoviću i toncu Zvjezdanu Kalanoviću. Njih dvojica su, zajedno sa novinarkom Svjetlanom Vučetić i vozačem Emsudom Fazlagićem, bili u novinarskoj ekipi koja je pripremala tv prilog o poslovanju i okolnostima u kojima radi ova firma, te kakvu ulogu u tome ima lokalni moćnik Rajko Dukić. Drugi napad je zabilježen u Sarajevu, tokom sukoba navijača sarajevskog Željezničra i splitskog Hajduka. Tom su prilikom navijači Željezničara nasrnuli na snimatelja BHT Damira Buljugića, nanijeli mu lakše tjelesne ozljede i oteli kasetu sa snimljenim materijalom.

Fizičko nasilje nad novinarima i snimateljima BHT, uništavanje novinarskog materijala i drugi oblici ometanja tokom obavljana profesionalnih zadataka, nedopustivo su atakovanje na slobodu izražavanja i živote medijskih uposlenika. Zbog toga od policije u Sarajevu i Milićima zahtjevamo hitnu i detaljnu istragu o ova dva slučaja, kao i poduzimanje zakonskih mjera koje će osigurati sankcioniranje napadača. Jer, samo adekvatno kažnajvanje osoba koje fizički ugrožavaju rad novinara i atakuju na njihove živote, može spriječiti neke nove napade i sve učestalija kršenja prava na slobodu informisanja.

Zahtjevamo takodjer od nadležnih policijskih organa u cijeloj BiH da pitanje novinarske sigurnosti i njihove zaštite, posebno u kriznim situacijama, kakva je bila jučer u Sarajevu, podignu na mnogo veći stupanj i osiguraju potrebne mjere zaštite novinara na radnim zadacima.

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima će o jučerašnjim napadima obavijestiti Misiju EUPM i druge međunarodne organizacije u BiH, te zatražiti očitovanje uprava firme Boksit i Nogometnog kluba Željezničar o nasilju nad novinarskim ekipama BHT, počinjenim u njihovo ime, kao i javno izvinjenje povrijeđenim snimateljima i njihovoj matičnoj televiziji.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest