Javna debata  o temi „Lokalne radio stanice – javni mediji u službi građana ili sredstvo manipulacije u rukama lokalne vlasti“ biće održana u ponedjeljak 29.augusta sa početkom u 11 sati u hotelu Mogorjelo u Čapljini.

Lokalni javni mediji imaju veliki značaj za razvoj svih društvenih segmenata i kreiranje društvenog mnijenja u svojim sredinama. Oni predstavljaju bitnu vezu između lokalnih javnih institucija i građana, djelujući kao forum na kojem građani imaju mogućnost da izraze svoja gledišta i stavove o važnim pitanjima. Po definiciji – javni mediji bi trebali biti slobodni i nezavisni, da izvještavaju bez cenzure i objektivno, da budu mediji kojima se vjeruje. S obzirom na veliku popularnost kod građana posebnu ulogu u ovom poslu imaju lokalne radio stanice. Međutim, finansijska zavisnost od lokalnih centara moći i slabe marketinške mogućnosti su glavne prepreke sa kojima se lokalne radio stanice svakodnevno susreću. Rijetki su lokalni mediji koji su u prilici da se oslobode stega vlasti kako bi bili objektivni i kako bi mogli odgovoriti potrebama građana. Proces privatizacije javnih elektronskih medija nije još započeo i to u velikoj mjeri otežava transformaciju ovih medija.

Na debati u Čapljini trebali bismo čuti odgovore na pitanja: Da li su lokalne radio stanice uopće u mogućnosti da se oslobode stega lokalnih vlasti? Da li je privatizacija javnih elektronskih medija jedno od rješenja? Kako u uslovima finansijske ovisnosti od lokalne vlasti, biti objektivan i profesionalan novinar ? U kojoj mjeri su lokalne radio stanice objektivan i profesionalan servis građanima?

Debatu organizuju BHnovinari u okviru projekta MediaManifest koji finansira USAID.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest