Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su danas najoštriji protest Zdravku Lučiću i Bajri Goliću, profesorima Pravnog fakulteta u Sarajevu, zbog verbalnih napada na novinarku Nerminu Šunj iz on – line magazina Žurnal.

„Zaprepašteni smo primitivizmom, ohološću i nastavkom nasilničkog ponašanja profesora Zdravka Lučića i Bajre Golića“, navodi se u saopćenju i dodaje kako ovoj dvojici profesora nisu bili dovoljni „ni suspenzija iz nastavnog procesa na Pravnom fakultetu u Sarajevu ni ozbiljne optužbe za seksualno iskorištavanje studentica iz Tuzle da bi se upristojili i počeli normalno i civilizirano ponašati u javnoj komunikaciji“.

Incident se dogodio u kafeu Manhattan u Sarajevu, gdje je novinarka Šunj imala zakazan intervju sa profesorom Lučićem. Prije nego što je uspjela započeti intervju, Lučić i Golić su novinarku izvrijeđali, prijetili joj fizičkom silom, upućivali neprimjerene ocjene na račun njenog morala i morala drugih novinara i novinarki….U pripitom stanju, profesori su prisilili novinarku da napusti sastanak i odustane od intervjua, iako je sve unaprijed bilo službeno dogovoreno.

U saopćenju se naglašava kako „današnji napad na novinarku Nerminu Šunj zahtjeva od vodjstva Pravnog fakulteta u Sarajevu i njegovog Etičkog komiteta ozbiljnu analizu učinkovitosti njihove ranije odluke u vezi sa profesorima Lučićem i Golićem“, te traži razmatranje i ovog, posljednjeg incidenta čiji su oni sudionici i kojim nastavljaju rušiti ugled ove visokoškolske ustanove i degradirati profesorsko zvanje.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su od MUP- a Kantona Sarajevo utvrdjivanje svih činjenica u vezi sa ovim slučajem i poduzimanje pravnih radnji koje će osigurati kažnjavanje nasilničkog ponašanja profesora Zdravka Lučića i Bajre Golića prema novinarki Nermini Šunj.

Senat Univerziteta u Sarajevu je 29.juna odnio odluku o doživotnoj suspenziji iz nastvanog procesa profesora Zdravka Lučića i Bajre Golića zbog optužbi za seksulano iskorištavanje studentica odjeljenja sarajevskog Pravnog fakulteta u Tuzli.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest