Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima protestiraju protiv Ureda visokog predstavnika u BiH i traže od ove institucije da stvori normalne uslove za rad novinara koji prate političke pregovore za uspostavu vlasti u FBiH i BiH koji se vode u prostorijama te organizacije u Sarajevu.
– Višesatno držanje novinara na ulici ispred glavnog ulaza u zgradu OHR i uskraćivanje najosnovnjih informacija o toku pregovora koji se tamo vode nedopustivo je loše i bahato ponašanje prema novinarima i direktan atak na dostojanstvo novinarske profesije – stoji u danas objavljenom saopštenju.
Iz ovih organizacija cijene da šutnja OHR oko ovih pregovora predstavlja i elementarno nepoštivanje bosanskohercegovačke javnosti koja ima pravo znati šta se događa i kakva je strategija OHR-a kod ne(uspostave) vlasti na državnom nivou i u FBiH.
– Zahtjevamo od Ureda visokog predstavnika da novinarima hitno osigura normalan rad, dostojanstven pristup informacijama u vezi sa pregovorima o uspostavi vlasti, kao i redovito izvještavanje bh.javnosti o cijelom ovom procesu, a to je najmanje jedna prostorija za boravak novinara u zgradi OHR dok čakaju završetak pregovora i izdavanje saopćenja na dnevnoj osnovi sa najnužnijim informacijama za bh. gradjane – stoji u saopštenju u kom se navodi da će Udruženje, ako izostane razumijevanje OHR-a, za zaštitu medija u BiH i prava novinara na dostojastven rad zatražiti angažman nadležnih medjunarodnih organizacija.
– Po neprofesionalnom i nedemokratskom odnosu prema novinarima i medijima, te ignoriranju prava javnosti da bude informirana, OHR i njegovi dužnosnici su na putu da postanu konkurencija domaćim političkim liderima koji maltretiraju i ponižavaju novinare i dijele ih na podobne i nepodobne ili im na veoma ozbiljna pitanja o uspostavi vlasti odgovaraju pošalicama, psovkama ili stupidnim pričama o voću, doručku, dobroj ili lošoj kafi – stoji u saopštenju.
Iz Udruženja napominju da je razumljiva potreba OHR da sačuva integritet pregovaračkog postupka, pokuša naći kompromis i stvoriti elementarne pretpostavke za uspostavljanje vlasti, ali podsjećaju da mediji i novinari ili javnost koja iščekuje izvještaj ne mogu ugroziti politički dogovor, nego samo političari koji se mjesecima ne žele dogovoriti i traže da OHR svoje akcije usmjeri prema njima.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest