Udruženje/udruga BH novinari upozoravaju da su RTV FBiH i RTV RS u okviru predizbornog programa odstupile od principa poštenog, nepristrasnog i sveobuhvatnog informiranja građana.
– Ove dvije medijske kuće su se opredjelile za izbor i raspored sudionika debatnih emisija po principu glasanja gledalca putem telefona ili slanjem SMS poruka. Ovakav način izbora gostiju i utvrđivanja rasporeda nastupa u političkim debatama nije nepoznat u svijetu i primjenjuje se tokom predizbornih kampanja u mnogim zemljama. Međutim, način na koji su FTV i RTRS javnosti predstavili rezultate telefonskog izbora gostiju i činjenica da nisu objavili druge relevantne podatke o provedenom glasanju kao što je ukupan broj telefonskih poziva, odnosno SMS poruka, imena javnih telekom operatera putem kojih su gledatelji glasali, te kolika je mogućnost greške i slično, upućuje na ozbiljne propuste odgovornih osoba u javnim emiterima u smislu poštivanja poglavlja 16. Izbornog zakona BiH – piše u saopćtenju Udruženja/Udruge BH novinari.
Pojašnjena radi, u stavu 2. člana 16.2 Izbornog zakona BiH se decidno navodi kako “rezultati telefonskog anketiranja ili uličnih anketa provredenih među biračima tokom izborne kampanje neće biti prezentirani kao siguran i autentičan stav određene društvene grupe, a medij koji provodi anketiranje i objavljuje rezultate je to dužan posebno naglasiti”.
– Predstavljenjem rezultata telefonskog glasanja kao za sudjelovanje u predizbornim debatama kao “volju građana”, “podršku određenim političkim kandidatima” ili pak
kao ”izostanak podrške” drugim kandidatima, što je naročito potencirano u specijalnom
izdanju emisije “60 minuta” od 27.septembra, dovedeni su u pitanje principi poštenog
i nepristrasnog uređivanja predizbornog programa, a plasiranjem nepotpunih
informacija ozbiljno su narušeni profesionalni i etički standardi novinarstva, te gledatelji
javnih emitera dovedeni u zabludu – stoji u saopćenju.
Iz Udruženja/Udruge BH novinari podsjećaju na značaj i ulogu javnih servisa u informiranju građana tokom predizborne kampanje, ali i zakonsku obavezu partija u predizbornim programima, te najavjuju da će od Regulatorne agencije za komunikacije i Centralne izborne komisije BiH hitno zatražiti očitovanje o ponašanju FTV i RT RS u smislu poštivanja Izbornog zakona BiH i principa uređivanja medijskih sadržaja tokom predizborne kampanje.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest