Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštije osudjuju verbalni napad Mladena Bosića, predsjednika Srpske demokratske stranke, na novinarku Sanju Čakarević, dopisnicu Nezavisnih novina iz Doboja, saopšteno je iz Udruženja.
– Lider SDS Mladen Bosić je izvrijeđao novinarku Čakarević koja je od njega pokušala dobiti izjavu o oslobađajućoj presudi dobojskog suda za Rajka Savića opumnjičenog za ubistvo Branislava Garića, potpredsjednika SDS-a. Bosić je izvrijeđao novinarku Čakarević optuživši je kako je pisala „gnusne laži“ o ubijenom Branislavu Gariću, te da je „saučesnik“ u cijelom tom događaju – navodi se u saopštenju.
Iz Udruženja upozoravaju da je verbalni napad predsjednika SDS na novinarku Nezavisnih novina „grubi atak na slobodu izražavanja i pravo novinara da prikupljaju i objavljuju informacije od interesa za javnost“.
To je izraz političke bahatosti lidera SDS, demonstriranje sile i pokušaj sprečavanja novinarke da slobodno izvještava o svim temama, pa i o ovom ubistvu u Doboju. Zbog toga zahtjevamo od Srpske demokratske stranke i samog Mladena Bosića da upute javno izvinjenje novinarki Sanji Čakarević i redakciji Nezavisnih novina u Banja Luci – stoji u saopštenju u kom se navodi da SDS i Bosić, umjesto prijetni i optuživanja novinara, „moraju koristiti legitimna sredstva iskazivanja nezadovoljstva i reagiranja na medijske natpise kao što su demanti, pismo uredništvu ili žalba Vijeću za štampu“.
Svako drugo postupanje predstavlja atak na slobodu izražavanje i politički pritisak na medije i novinare, podsjećaju iz Udruženja BH novinari.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest