Udruženje/udruga “BH novinari”, Kralja Tvrtka 5/5, 71000 Sarajevo Telefoni: 033 223 818 , 033 217 302
E-mail:[email protected], WEB: www.bhnovinari.ba

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Sarajevo, 8.2.2010.

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju policijskim strukturama u Zenici najoštriji protest povodom fizičkog napada na Osmana Drinu, novinara Televizije IC iz Kaknja, koji se desio u Zenici u subotu 6. februara ove godine. Kolega Osman Drino je napadnut od strane policajaca Policijake uprave Zenica, a kasnije i spovoeden u policijsku stanicu, u vrijeme dok se nalazio na novinarskom zadatku praćenja košarkaške utakmice u okviru Prve ženske lige BiH.

Nanošenje fizičkih ozlijeda, brojne verbalne uvrede, nepriznavanje novinarske akreditacije i privođenje u policijsku stanicu novinara na radnom zadatku, predstavljaju drastičan primjer kršenja prava na slobodan i siguran rad, ali i nečuven akt nasilja nad medijskim slobodama u Bosni i Hercegovini. Nasilno i primitivno ponašanje policajaca direktno su kršenje Pravila OSCE za policiju u postupanja sa novinarima, u kojima se izričito naglašava: Policija se ne može miješati ili kazniti novinara tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka

Ovaj bezočni napad na novinara Drinu je, uvjereni smo, u suprotnosti i sa profesionalnim pravilima za rad policajaca u BiH, zbog čega očekujemo adekvatnu reakciju nadredjenih u Policijskoj upravi Zenica.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozdravljaju najavu gospodina Fahrudina Bećirovića, komesara Policijske uprave Zenica, da će pokrenuti detaljnu istragu o postupanju policajaca u ovom slučaju, te da će biti izrečene sankcije ukoliko se utvrdi da su oni prekršili svoja ovlaštenja. Pitamo se, međutim, da li će i ova istraga i njeni rezultati promijeniti ponašanja policicajaca i konačno osigurati poštivanje prava novinara na slobodan rad i pristup mjestima dogadjaja od interesa za javnost, jednako na cijelom teritoriju BiH. Bosanskohercegovački novinari su nedavno na sudu u Mostaru, po tužbi policije za narušavanje javnog reda i mira, morali odbraniti svoje pravo na slobodan pristup zasjedanju Gradske uprave Mostara; još uvijek nisu otkrivena imena policajaca –specijalaca koji su u Stocu pretukli novinara Franu Matića u ljeto 2008., a i danas nemamo detaljnu istagu o tome da li je policija postupala u skladu sa zakonom u slučaju Televizije BN iz Bijeljine! Isto tako, policajci nisu smatrali potrebnim osigurati pratnju novinarima koji su odlučili posjetiti Gornju Maoču i razgovarati sa pripadnicima vehabijske zajednice nakon provedene polcijske akcije u tom selu, kojom prilikom je jedna novinarka fizički napadnuta.

Uz svo uvažavanje profesionalnog djelovanja policajaca u pojedinim slučajevima napada na novinare i medije, i dalje, širom BiH, bilježimo suprotna postupanja ili slučajeve u kojima su novinari meta napada policajaca i policijskih službenika. Zbog toga, BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od ministara unutarnjih poslova i policijskih komesara u cijeloj Bosni i Hercegovini da osiguraju poštivanje prava novinara na slobodan i siguran rad, uvažavanje zahtjeva novinarske profesije i pružanje pomoći novinarima u skladu sa Uputstvima OSCE za rad policije sa novinarima, donesenim prije 13 godina i potpisanim od strane vodećih ljudi entitetskih policijskih struktura.

IZVRŠNI ODBOR Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest