Sarajevo, 21 oktobar 2009. – U hotelu Grand u Sarajevu u četvrtak 22.oktobra u 15 sati počinje dvodnevna konferencija o temi: Medijski pluralizam i sloboda političke debate u Bosni i Herecgovini. Konferenciju zajednički organizuju Vijeće Evrope i Udruženje/ udruge BH novinari sa ciljem promoviranja evropskih standarda medijskog puralizma i slobode iznošenja kritičkih stavova u javnosti, sadržanih u Deklaracije o slobodi političke debate u medijima.
.
Na konferenciji će sudjelovati četrdesetak novinara i političara iz BiH, dužnosnika na entitetskom i državnom nivou, parlamentaraca, političkih analitičara i stručnjaka iz medijske zajednice. Konferencija bi trebala odgovoriti na sve glasnije zahtjeve bosanskohercegovačke javnosti za odgovornijim ponašanjem političara kao i za profesionalnijim i objektivnijim izvještavanjem medija, naročito onih koji su sada u službi vladajućih stranaka.

Namjera organizatora Konferencje je da, kroz otvorenu i kritičku debatu, doprinese jačanju nezavisnosti uredničke politike u medijima i pluralizama stavova i mišljenja, kako ključnih vrijednosti demokratskih evropskih društava. Konferencija bi takodjer trebala doprinijeti prihvatanju principa poštivanja i objavljivanja različitih političkih stavova u svakodnevnoj medijskoj praksi, a naročito u javnim medijima koji imaju posebnu i važnu ulogu u informiranju svih gradjana Bosne i Hercegovine.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest