Sarajevo, 11.7.2008. g.

Udruženje/udruga «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima najoštrije osudjuju fizički napad na fotoreportera Dnevnog avaza Samira Jordamovića, koji je počino ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH Vahid Hećo.

Napad se dogodio danas ispred zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo, kada je fotoreporter Jordamović pokušao fotografirati ministra Heću dok je izlazio iz zgrade Tužilaštva , gdje je prethodno dao izjavu u vezi sa istragom koju vodi ovaj istražni organ. Pod prijetnjom da ga „niko ne smije fotografirati“, ministar Hećo je krajnje primitvno i nasilnički napao kolegu Jordamovića, gurnuo mu fotoaparat u lice i njime ga udario.

Zgroženi smo nad činjenicom da javna osoba, sa visokom pozicijom u Vladi Federacije BiH, napada fotoreportera na radnom zadatku, pokušavajući na taj način spriječiti objavljivanje fotografije i informacija u vezi sa današnjim dogadjajem u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Takvo ponašanje pogotovu je nespojivo sa ministarskom funkcijom koju obnaša ministar Hećo i predstavlja rušenjenje ugleda cijele Federalne Vlade.

Fizičkim atakom na fotoreportera minsitar Hećo je prekršio i sva demokratska i civilizacijska načela kojih bi se i sam trebao držati. Time je, po ko zna koji put, jasno stavio do znanja kakva je pozicija državnog funkcionera a kakva pozicija novinara, odnosno fotoreportera u Bosni i Hercegovini. Ovaj je slučaj, isto tako, ponovno akcentirao sav jad u kojem se nalazi ova država i društvo u cjelini kada fizički napadi postaju legitimno sredstvo obračuna sa medijskim uposlenicima i jedan od načina sprečavanja novinara u obavljanju njihovih radnih zadataka.

Udruženje /udruga „BH novinari“ zahtjeva od Vlade Federacije BiH da se hitno ogradi od ponašanje svoga ministra, a od MUP Kantona Sarajevo da obavi istragu i poduzme zakonite radnje za sankcioniranje napada na fotoreportera Dnevnog avaza.

Budući da smo svjedoci učestalih napada na novinare i medijske uposlenike – od početka 2008. godine registrovali smo 17 fizičkih i verbalnih napada na novinare, te ukupno 24 slučaja kršenje novinarskih prava i mesloboda, Udruženje /udruga „BH novinari“ i Linija za pomoć novinarima će od nadležnih domaćih i medjunarodnih institucija zatražiti posebne mjere zaštite za novinare i ostale medijske uposlenike. Bojimo se dosadašnje neadekvatno sankcioniranje ataka na novinare, stvaranje društvene klime u kojoj je poželjno vrijedjati i/ili udarati novinare, može dovesti u pitanje ukupnu sigurnost mediojskih uposlenika kao i nastavak demokratskih procesa u BiH . Naša strahovanja su tim veća što predstoje lokalni izbori u kojima novinari trebaju igrati važnu i odgovornu ulogu u informiranju gradjana. Sa sadašnjim stupnjem nesigurnosti, zaoštravanjem političke klime i radikaliztiranjem ukupne atmosfere u BiH, pitanje je koliko će novinari i mediji moći kvalitetno obaviti svoju zadaću i javnosti proslijediti informacije o toku izbornog procesa.

Pozivamo stoga novinare iz cijele BiH, novinarske asocijacije i medije, intelektualce, kulturne i javne radnike da dignu svoj glas protiv gušenja medijskih sloboda i ugrožavanja prava na slobodan rad medijskih uposlenika.

Borka Rudić, generalna tajnica BH Novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest