MUP HERCEGOVAČKO – NERETVANSKOG KANTONA
88 000 MOSTAR

n/r : gospodina Himze Džonko, v.d. komesara policije HNK

POLICIJSKA STANICA STOLAC
Hrvatskih branitelja b.b.
88360 STOLAC

n/r: gospodina Emina Bilala, zapovjednika Policijske stanice Stolac

Datum : 23.6.2008.
Broj: 01-172 /08

Predmet : Zahtjev za provodjenjem istrage u vezi sa napadom policajaca/specijalaca na Franu Matića, novinara Večernjeg lista iz Stoca

Cijenjena gospodo,

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju vam najoštriji protest povodom napada na našeg kolegu Franu Matića, novinara Večernjeg lista BiH, kojeg su pretukli policajci, pripadnici Specijalne jedinice MUP. Kolega Frano Matić obavljao je novinarski zadatak fotoreportera prateći nerede koji su izbili u Stocu, a nakon nogometne utakmice izmedju reprezentacija Hrvatske i Turske, odigrane na Evropskom prvenstvu u Beču.

Novinar Frano Matić je za vrijeme trajanje nereda u Stocu obavljao svoj radni zadatak i snimao fotoaparatom. U jednom trenutku fotografirao je intervenciju pripadnika Specijalne jedinice MUP-a, nakon čega je i sam bio napadnut od strane specijalaca. Uz udarce palicama, policajci su mu pokušali oteti foto aparat i snimljeni materijal.

Prema informacijama kojima mi raspolažemo, kolega Matić je na vrijeme upozorio policajce da je novinar i da je na radnom zadatku, te uredno pokazao novinarsku akreditaciju. Medjutim, kada je vidio da to ništa ne znači pokušao je pobjeći, ali su ga dvojica policajaca – pripadnika Specijalne jedinice MUP – sustigli i nastavili tući palicama i šakama, bez obzira što je digao ruke u znak predaje i ponovo pokazao novinarsku akreditaciju. Nakon što su“obavili posao“, specijalci su jednostavno odšetali, a pretučenog novinara ostavili da leži na ulici.

Napad na našeg kolegu Franu Matića vidjeli su djelatnici Doma zdravlja Stolac, a što je najgore, u blizini incidenta bili su njegova supruga i desetogodišnji sin. U ovom bezočnom napadu, kolega Matić je zadobio brojne ozljede po cijelom tijelu, pa je nakon pregleda u Domu zdravlja u Stocu upućen na Odjel hirurgije u Mostaru, gdje su takodjer konstatirane povrede.

Zaprepašteni smo napadom na novinara i nastavljanjem nasilja nad medijskim uposlenicima tokom obavljanja novinarskih zadataka. Izražavamo najoštriji protest MUP Hercegovačko –neretvanskog Kantona i Policijskoj stanici Stolac, te hitno zahtjevamo detaljnu istagu svih činjenica u vezi sa ovim slučajem.

Cijenjena gospodo, podsjećamo vas na OSCE Uputstvo policiji u radu sa medijima
(donesenim nakon okončanja rata u BiH i prihvaćenim od bh. vlasti) u kojem se izričito kaže:

Policija se ne može miješati ili kazniti novinare tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka. «Novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije.»

Isto tako, u Upustvu se naglašava: Policija ne može novinarima oduzimati opremu ili materijale osim ako nije riječ o sudskoj naredbi ili nalogu.

Sa žaljenjem moramo konstatirati kako Specijalna policija, koja je bila na intervenciji u Stocu, ne samo da nije poštovala rečeno Uputstvo, nego je krajnje brutalno onemogućila novinara Franu Matića da obavi svoj posao i pri tome nadirektnije ugrozila njegov život.

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju hitnu istragu o ovom slučaju i preduzimanje zakonskih sankcija prema policajcma koji su napali novinara. Takodjer, očekujemo od vas da nas izvijestite o mjerama koje poduzimate u vezi sa ovim slučajem.

I na koncu, obavještavamo vas kako će Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinari o napadu na novinara Franu Matića izvjestiti OSCE Misiju u BiH i Beču, Vijeće Evrope i EUPM, kao i Medjunarodnu federaciju novinara u Briselu (IFJ).

S poštovanjem,
Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest