SAOPĆENJE

Sarajevo, 31.1.2008.

Udruženje/udruga BH Novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog odluke Upravnog odbora BH RT da odbije dati saglasnost menadžmentu na imenovanje Damira Šimića za glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa BHT i zatraži ponovno raspisivanje konkursa za izbog urednika ove tv kuće i BH Radija 1. Smatramo kako ova odluka predstavlja direktno miješanje u neovisnost uredničke i kadrovske politike u javnom servisu, što bi trebala biti osnovna pretpostavka kvalitetnog funkcioniranja ovog medija.

Ne ulazeći u ingerencije i zakonska ovlaštenja Upravnog odbora BH RT, smatramo kako se u posljednjim njegovim odlukama, zatim u zahtjevima za nacionalno prebrojavanje uposlenika i izbor novih ljudi na postojeće uredničke pozicije prepoznaju političke konotacije, a ne nastojanje UO da se u javni servis izaberu kompetentni i kvalitetni novinarski kadrovi. Zabrinjava nas i činjenica da Upravni odbor, odnosno njegovi pojedini članovi, pitanje uredničke politike i izbor urednika dovode u vezi sa raspravama o finansijskom poslovanju javnog servisa. Pitanje finansiranja i transparetnog i zakonitog poslovanje BH RT i drugih javnih emitera jeste u nadležnosti Parlementa BiH, ali rasprava o ovom pitanju nikako ne smije biti predmetom političkih manipulacija ili ucjena, a pogotovu se ne bi smjela dovoditi u vezu sa izborom urednika.

Udruženje/udruga BH Novinari i Linija za pomoć novinarima su još prije godinu dana ukazali na činjenicu kako je za političku neovisnost javnih emitera pogubna zakonska odredba po kojoj članove upravnih odbora biraju parlamenti, što realno omogućava stranačko uplitanje u rad javnih servisa. Bojimo se da je posljednjim odlukama Upravnog odbora BH RT ovo upozorenje i praktično potvrdjeno, čime je otvorena mogućnost da Upravni odbor BH RT kao i upravni odbori ostalih javnih emitera ne odgovaraju javnosti, nego odredjenim političkim strukturama koje stoje iza njihovog imenovanja.

Udruženje/udruga BH Novinari i Linija za pomoć novinarima će, u skladu sa svojim ovlastima, poduzeti sve mjere za sprečavanje političkog uplitanja u uredničku i kadrovsku politiku BH RT, što uključuje i zahtjev za hitno reagovanje Regulatorne agencije za komunikacije, koja je posredovala u izboru Upravnog odbora BH RT kao i reakcije Ureda visokog predstavnika, OSCE, Vijeća Evrope i drugih institucija nadležnih za očuvanje medijskih sloboda i neovisnosti sistema javnog emitiranja u našoj zemlji.

Takodjer, Udruženje će pokrenuti inicijativu za izmjene zakona o javnim servisima, u dijelu koji se odnosi na kandidovanje i imenovanje članova upravnih tijela i programskih savjeta. Na taj način želimo konačno prekinuti praksu izbora politički i nacionalno podobnih upravnih odbora, te ojačati uticaj stručne javnosti i civilnog društva na funkcioniranje sistema javnog emitiranja u Bosni i Hercegovini.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest