MUP FEDERACIJE BiH
Mehmeda Spahe 2
71 000 SARAJEVO

– za gospodina Zlatka Miletica, direktora Federalne Uprave policije

Sarajevo, 7.11.2007.

Cijenjeni gospodine Mileticu,

U ime Udruženja/udruge „BH novinari“ i Linije za pomoc novinarima upucujem Vam najoštriji protest zbog fizickog napada na Sanjina Beciragica, novinara Televizije Federacije BiH. U incidentu, koji se dogodio danas 7. novembra 2007. u prostorijama Elektroprivrede BiH, Vaš uposlenik Jozo Andjic, nacelnik Odjela za osiguranje lica i objekata, napao je novinara Beciragica koji je, sa ekipom TV Federacije BiH, trebao snimiti televizijski prilog o zasjedanju Skupštine dionicara ove kompanije.

Ponašanje gospodina Andjica i cinjenica da je policajac nanio fizicke povrede novinaru na radnom zadatku predstavljaju grubo kršenje novinarskih sloboda i prava na nesmetano obavljanje novinarskog posla. Atak je ovo i na osnovne principe demoktarskog i civiliziranog ponašanja kojih se moraju pridržavati svi, a pogotovi javni službenici u koje ubrajamo i policajce.

Nanošenje povreda kolegi Beciragicu predstavlja i neprimjereno kršenje Smjernica za policiju u ophodjenju sa medijima, koje su prihvatili i potpisali najviši policijski dužnosnici u BiH sa predstavnicima Misije OSCE u našoj zemlji. Podsjecamo, u tim se Smjernicama narocito naglašava kako se policija „ne može miješati ili kazniti novinare tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka“.

„Novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije», navodi se u Smjernicama.

Uvažavanje, zaštita i pomoc novinarima na radnim zadacima, koje je prihvatio cijeli svijet, ocito nisu u sferi interesovanja pojedinih pripadnika policije u BiH. Govori o tome današnji dogadjaj u zgradi Elektroprivrede u Sarajevu, ali i nedavni icident na stadionu u Tuzli, kada je, u obracunu sa navijacima kluba Sloboda, fizicki napadnut i Almir Aranut, novinar agencije AP. Linija za pomoc novinarima je registrirala i druge slucajeve neprofesionalnog ponašanja policajaca prema novinarima – od nezakonitog privodjenja na informativni razgovor, preko pokušaja prisilnog dobijanja informacija o novinarskim izvorima do oduzimanja opreme i zabrane pristupa mjestu ubojstva….Ovi podaci ukazuju na to da današnji dogadjaj u Sarajevu nije samo incident, vec može znaciti i to kako pojedini policajci, umjesto pomoci novinarima, radije demonstriraju silu.

Zbog toga, kao organizacija koja štiti pravo novinara na slobodan rad i informiranje javnosti, zahtjevamo od Vas da ispitate ovaj slucaj i hitno poduzmete odgovarajuce mjere prema gospodinu Jozi Andjicu. Takodjer, tražimo da uputite javno izvinjenje novinaru Sanjinu Beciragicu i vodjstvu Federalne televizije .

Uz ovo pismo, šaljemo Vam i Smjernice za policiju u ophodjenju prema medijima. Ocekujemo od Vas da policajce upoznate sa ovim Smjernicama, kako ubuduce novinare ne bi tukli, vec im pomagali u obavljanju njihovih profesionalnih zadataka.

Želimo Vas izvjestiti takodjer, kako ce Udruženje /udruga BH novinari i Linija za pomoc novinarima o ovom incidentu izvjestiti Medjunarodnu federaciju novinara( IFJ), Misiju OSCE u BiH i Becu, te sve druge organizacije za zaštitu novinarskih prava i medijskih sloboda. Zatražicemo od njih pomoc i podršku u stvaranju uvjeta za slobodan rad novinara i zaštitu digniteta naše profesije.

U ime Upravnog odbora Udruženja/udruge „BH novinari“
Borka Rudic, generalna tajnica Udruženja

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest