SAOPCENJE ZA MEDIJE

Udruženje/udruga «BH novinari» i Linija za pomoc novinarima upucuju javnu podršku Društvu novinara i Sindikatu novinara Slovenije u njihovim nastojanjima da se odupru cenzuri i politickim pritscima na medije i novinare u Sloveniji.

„Podržavamo vaša nastojanje da se javnim otporom i potpisivanjem peticije oduprete pokušajima Vlade Slovenije da zloupotrijebi važece medijske zakone u toj državi i direktno se umiješa u izbor clanova upavnih tijela, direktora i urednika u javnim medijima, kao i da na druge nacine ogranicava medijske slobode. Novinari u BiH se nalaze u slicnoj situaciji i pod snažnim su pritiskom politickih i nacionalnih lobija. U Linji za pomoc novinarima ( Free Media Helo Line) cesto dobijamo prijave o pritiscima, prijetnjama i sprecavanju novinara da obavljaju svoje profesionalne zadatke. Zbog toga potpuno razmijemo vaš otpor, solidarišemo se sa vama i šaljemo vam profesionalnu i ljudsku podršku“, navodi se u pismu koje je Upravni odbor Udruženja/udruge „BH novinari“ danas poslao Društvu novinara i Sindikatu novinara Slovenije.

Udruženje /udruga BH novinari i Linija za pomoc novinarima upucuju javni poziv svim svojim clanovima, kao i drugim novinarima i uposlenicima u medijima iz BiH da stave svoj potpis na peticiju slovnckih kolega koja se nalazi na web stranici Društva novinara Slovenije – www. peticijazopercenzuro.com .

Do sada je peticiju potpisalo 438 slovenackih novinarki i novinara.

Sarajevo, 27.9.2007. Udruženje/udruga «BH novinari»
Linija za pomoc novinarima

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest