-za Petera Nicholla, predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH-

Sarajevo, 17. 11. 2006.

Poštovani gospodine Nicholl,

Udruženje/udruga «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima pišu Vam u vezi sa incidentom koji nam je prijavio novinar Sanjin Bećiragić, a koji se odnosi na intervju sniman s gospodinom Kemalom Čauševićem, direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U emisiji «60 minuta», objavljenoj u ponedjeljak 30. oktobra 2006. godine, gospodin Čaušević je na novinarsko pitanje «da li su tačne informacije da je od izvjesne mesne industrije primio novac kako bi se u Kiseljaku otvorila carinska ispostava», odgovorio: «Vi ste stvarno đubre gospodine Bećiragiću».

Zaprepašteni smo načinom na koji je gospodin Čaušević komunicirao s novinarem, kao i treminologijom koju je upotrebljavao u javnoj komunikaciji. Etiketiranje i vrijeđanje novinara, izbjegavanje davanja odgovora na konkretna pitanja je potpuno neprimjereno osobi koja stoji na čelu jedne od najvažnijih organizacija u BiH.

Sa žaljenjem moramo konstatirati da ovo nije prvi put da gospodin Čaušević (na pokušaj novinara da dobije odgovore na pitanja ili špekulacije u javnosti) odgovara na veoma neprimjeren, usudili bismo se reći, nekulturan način, i pri tome potpuno ignorira potrebe javnosti da razjasni neke kontraverze u vezi s aktivnostima Uprave i osoba koje rade u toj instituciji. Vrijeđanje i arogantno ponašanje neće doprinijeti ni razrješavanju spornih pitanja niti zadovoljavanju interesovanja javnosti, a posebno neće kvalitetno uticati na imidž institucije na čijem čelu stoji gospodin Čaušević.

Zbog toga se i obraćamo Vama, gospodine Nicholl, kao predsjedavajućem Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje i najljubaznije Vas molimo da, na sljedećoj sjednici najvišeg tijela, razmotrite pitanje odnosa prema novinarima direktora Kemala Čauševića i njegovih javnih istupa u medijima. Očekujemo da ćete prilikom razmatranja ovog pitanja uzeti u obzir potrebu javnosti da dobije informacije o Upravi za indirektno oporezivanje i njenim uposlenicima, s jedne strane, i s druge strane omogućiti novinarima da obavljaju svoje dužnosti. Isto tako, očekujemo da se gospodin Čaušević javno izvini novinaru Sanjinu Bećiragiću, kao i cijeloj medijskoj zajednici.

Ukoliko Upravni odbor ne poduzme ništa u vezi s ovim slučajem, bićemo primorani da iskoristimo druge zakonske mogućnosti da bismo zaštitili novinare i medije od arogantnog ponašanja gospodina Čauševića.

S poštovanjem,

Borka Rudić
Generalna tajnica
Udruženje/udruga «BH Novinari»

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest