Cjenjena gospodjo Kolenovic,

Liniji za pomoc novinarima obratila se novinarka Duška Jurišic, clanica Udruženja/udruge «BH novinari», sa molbom da joj pružimo zaštitu u obavljanju njene profesionalne novinarske dužnosti.

U pismu, poslanom 20.9.2006. kolegnica Jurišic nam je detaljno opisala svoje pokušaje da sa Vama direktno ili uz pomoc drugih osoba dogovori gostovanje gospodina Sulejmana Tihica, kandidata za bošnjackog clana Predsjedništva BiH na ovogodišnjim izborima, u emisiji pod nazivom «Pošteno govoreci». Takodjer, koleginica Jurišic nam je predocila i niz neugodnih kvalifikacija i ocjena koje ste izrekli, dovodeci u vezu vrijeme planirano za gostovanje u emisiji sa vjerskim obavezama gospodina Tihica u ovom mjesecu Ramazana.

Sa žaljenjem moramo konstatirati kako nam je, kao profesionalcima koji obavljaju svoje poslove i osobama koje uvažavaju vjerske i druge potreba svakog stanovnika BiH, potpuno neshvatljivo da se legitiman zahtjev novinarke za gostovanje gospodina Tihica u recenoj emisiji, može i treba dovoditi u vezu sa njegovim vjerskim obavezama. Pogotovu smo iznenadjeni cinjenicom da, s obzirom na funkciju koju obnašate i na osnovi jednostavnog novinarskog poziva za gostovanje u emisiju koja ima stalni termin emtiranja, trebate i možete donositi kvalifikacije o tome koliko novinarka Jurišic uvažava «prava jednog naroda u BiH».

Zbog toga Vas, gospodjo Kolenovic, podsjecamo kako je pravo javnosti ( stanovnika) u BiH da dobiju informacije i saslušaju jednog od kljucnih kandidata za bošnjackog clana Predsjedništva BiH isto tako legitimno, zakonom i drugim aktima zagarantovano pravo, kao i sva druga ljudska prava ukljucujuci i ona vjerska. Na koji nacin ce se donositi odluke o tome koje je pravo u ovom trenutku važnije/starije, ostavljamo svakome da sam odluci u skladu sa svojim ljudskim i profesionalnim dignitetom.No, cini nam se, kako je potrebno naglasiti da ova dva prava nisu u koliziji niti iskljucuju jedno drugo, ako su ljudi dobronamjerni i profesionalni.

Medjutim, kao organizacija i institucija koja štiti prava novinara na objektivno i fer izvještavanje, te naglašava obavezu politicara da gradjanima daju informacije, izražavamo naš protest i žaljenje zbog cinjenice da ste se kao šefica kabineta predsjedavajuceg Predsjedništva BiH i kandidata za buduci sastav Predsjedništva upustili u personalne procjene i kvalifikacije novinarkine tolerantnosti prema cijelom jednom narodu u BiH. Na taj nacin ste novinarku direktno uvrijedili, umiješali se u njen rad, demonstrirajuci ponašanje svojstveno nedemokratskom i netolerantnom društvu. Zbog toga tražimo od Vas da o cijelom ovom slucaju izvjestite gospodina Tihica i uputite zvanicnu ispriku novinarki Duški Jurišic i vodjstvu PBS – BHTV1.

Linija za pomoc novinarima
Udruženje/udruga «BH Novinari»

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest