Udruženje/udruga «BH novinari» najoštrije protestira zbog načina na koji je Srpska demokratske stranka, prezentujući izvještaj do sada nepoznate Agencije “Eter”, ocijenila rad novinara Radio televizije Republike Srpske, Siniše Mihailovića. U toj analizi navedeno je da prilozi Siniše Mihailovića “imaju i svog naručioca ili nalogodavca, a pod paravanom istraživačkog novinarstva, koje na RT RS uopšte ne postoji niti je kad postojalo”.

Podsjećamo vodstvo SDS-a i Agenciju «Eter» da je uređivačka politika isključivo u nadležnosti medija i njegovog uredništva i da bilo kakva miješanja predstavljaju pritisak i pokušaj političke kontrole tog medija. Smatramo da RT RS, kao dio Javnog servisa BiH, treba da ima profesionalnu i neovisnu uređivačku politku oslobođenju uticaja bilo koje stranke, uključujući i SDS.

Udruženje/udruga «BH novinari» zahtijeva, od agencije “Eter” i SDS-a, javno izvinjenje novinarima i urednicima RT RS-a i ostalim medijima koji se pominju u rečenoj analizi, jer se radi o krajnje neprimjerenom etiketiranju koje može izazvati teže posljedice na dalji profesionalni angažman novinara i štetiti njihovom ličnom ugledu u društvu.

Upravni odbor Udruženja/udruge «BH novinari»

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest