JAVNE BEZBJEDNOSTI ISTOCNO SARAJEVO

– za Danku Tešic, portparola CJB –

Sarajevo, 29.6.2006.

Cijenjena gospodjo Tešic,

Udruženju/udruzi «BH novinari» i Liniji za pomoc novinarima se obratio novinar Oslobodjenja, Dragan Pavlovic. On je 22. juna bio na novinarskom zadatku u Dobrinji IV u Istocnom Sarajevu, sa namjerom da prikupi informacije za tekst o incidentu koji se dogodio u kafani Neškovic. Prilikom pokušaja da obavi novinarski zadatak, pripadnici policije su ga sprijecili u toj namjeri, uz izricanje verbalnih prijetnji, legitimisanje i grubo tjeranje sa mjesta dogadjaja. Takodjer, policajci su najavili podizanje prekršajne prijave protiv novinara Pavlovica zbog, kako su kazali, «narušavanja javnog reda i mira».

Udruženje «BH novinari» i Linija za pomoc novinarima iznenadjeni su ovakvim ponašanjem policije, buduci da je novinar bio na radnom zadatku jednako kao i policajci, te da svojim ponašanjem nicim nije ometao rad policije ili na bilo koji drugi nacin ometao uvidjaj. Podsjecamo Vas kako su predstavnici policije Republike Srpske i Federacije BiH prije nekoliko godina potpisali dokument pod nazivom «Smjernice za policiju u ophodjenju sa medijima». U jednoj od preporuka iz tih Smjernica se kaže:

«Policija se može da se miješa ili da kazni novinara prilikom obavljanja njegovih opravdanih profesionalnih zadataka. Novinari imaju pravo snimati, fotografisati, praviti bilješke, posmatrati dogadaje, praviti intervjue i izvještaje bez prethodne dozvole od strane vlasti ili policije». ( Tacka 3, Smjernice za policiju u ophodenju sa medijima, donešene od strane OSCE-a i Ujedinjenih nacija)

Mi smo potpuno svjesni cinjenice da postoje posebna pravila po kojima policija treba raditi i obavljati svoje poslove, posebno one koji su usmjereni na zaštitu mjesta incidenta i rasvjetljavnje svih okolnosti pod kojima se on desio. To, medjutim, ne znaci da policija na grub nacin treba tretirati novinare i njihovu potrebu da izvjeste javnost o svim dogadjajima, pa i o incidentu koji se desio u Dobrinji IV u kafani Neškovic. Za nas je posebno neprihvatljivo da policajac, dakle – službeno lice, novinaru zaprijeti «da ce mu izbiti oko, ukoliko se vidi na fotografiji».

Zbog toga Vas naljubaznije molimo da istražite cijeli ovaj slucaj. Udruženje i Linija za pomoc novinarima zahtijevaju od Vaših pretpostavljenih, posebno nacelnika Centra javne bezbjednosti hitnu istragu u vezi sa ovim incidentom, javno izvinjenje novinaru Draganu Pavlovicu i poduzmanje odgovarajucih sankcija prema policajcu koji je prijetio novinaru i otjerao ga sa mjesta dogadjaja.

Ocekujemo da nas izvjestite o mjeramo koje ste poduzeli na osnovi našeg zahtjeva.

Uz ovo pismo, dostavljamo Vam i Smjernice za policiju u ophodjenju sa medijima.

S poštovanjem,

Borka Rudic, generalna tajica

Udurženje/udruga «BH novinari»
Linija za pomoc novinarima

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest