OPŠTINA SREBRENICA
Srebrenickog odreda bb
Nacelnik opštine Abdurahman Malkic

Poštovani,

Obracamo Vam se povodom pritužbe koju je Liniji za pomoc novinarima uputio novinar Marinko Sekulic. Pritužba se odnosi na Odluku o raskidu Ugovora o emitovanju radijskih programskih sadržaja sa firmom D.o.o Export-import «Media-3» ciji je Sekulic vlasnik i koja je do skora vršila poslove pripreme i emitovanja radio progrmama za RTV TK- Studio Srebrenica. U prilogu nam je dostavljena kopija te Odluke, u kojoj se kaže da je ugovor raskinut na osnovu kršenja i nesprovodenja Clana III i IV spomenutog Ugovora.

U Odluci se, kao jedan od razloga raskida Ugovora, navodi kršenje Novinarskog kodeksa ponašanja, pa Vas molimo da navedete koji su to clanovi Kodeksa narušeni, na koji nacin, i da to poduprete konkretnim primjerima. Isto tako, kao jedno od obrazloženja se pominje da su emitovane radijske emisije jednostrane i bez stavova druge strane. Molimo Vas da nam navedete nazive priloga i kontekst u kojem su objavljeni.

Iako je Opština Srebrenica osnivac i vlasnik radija, smatramo da uredivacka politika i sadržaji koji se emitiraju u okviru programa, moraju biti oslobodeni od bilo kakavih utjecaja i pritisaka, te da medij mora prvenstveno biti u ulozi nepristrasnog informiranja svih gradana. Stoga Vas molimo da nam s više detalja objasnite zašto je došlo do raskida Ugovora.

Udruženje/udruga «BH Novinari» i Linija za pomoc novinarima koji djeluju u cilju zaštite novinarskih prava i sloboda, kao i objektivnog i etickog izvještavanja, ucinit ce sve da se ovaj slucaj istraži i poduzmu odgovarajuci koraci u njegovom rješavanju.

S poštovanjem

Borka Rudic

Udruženje/udruga «BH novinari»
Linija za pomoc novinarima

Sarajevo, 23. 5. 2006.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest