Udruženje/udruga «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima najoštrije osudjuju prijetnje upućene Zvonki Mariću, drugim novinarima Federalne televizije i magazina «60 minuta», te Oslobodjenju i Dnevnom avazu od strane takozvane «Sandžačke ruke pravde».

Poruke koje je odaslala ova grupa najdirektniji su atak na sigurnost i život novinara Zvonke Marića i njegove obitelji, zbog čeGa moraju hitno reagirati nadležni policijski organi i pružiti potrebnu zaštitu kolegi Mariću, njegovim najbližima, ali i drugim novinarima i medijima na čije su adrese stigle poruke prijetećeg sadržaja.

Povezivanje rada rečenih novinara i medija sa «plaćenim napadima» na «čestite Bošnajke, oslobodilačku SDA i islam u BiH» već je vidjena i neučinkovita praksa ovdašnjih pojedinaca da pod krinkom zaštite interesa odredjene vjere i/ili nacije, pokušavaju sakriti svoje vlastite kriminalne radnje.

Način na koji su iznesene prijetnje novinarima i njihovim obiteljima, te činjenica da je ista poruka upućena MUP Federacije BiH govore o nezapamćenoj drskosti i osionisti autora poruke kao i njihovom uvjerenju da mogu nesmetano i nekažnjeno atakovati na živote novinara i o svojim nasilničkim namjerama čak hladno izvjestiti nadležne policijske organe.

Prijetnje tzv »Sandžačke ruke pravde» i njihov pristup upučuje na sav jad i bezakonje u koje tone bosanskohercegovačko društvo, u kojem novinari što pišu o kriminalu i bezakonju trebaju strahovati za svoje i živote svojih obitelji. Ovo je istovremeno direktan izazov za policiju, tužiteljstva i sud u BiH koji hitno moraju otkriti, prodesuirati i kazniti autore prijeteće poruke. Izazov je ovo i za novinare i medijsku zajednicu u BiH koja se žestoko i solidarno mora suprotstaviti ovom napadu kolege, ali i svakom drugom pokušaju gušenja medijskih sloboda.

Udruženje/udruga «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od MUP i Tužiteljstva Federacije BiH da hitno istraže cijeli ovaj slučaj i informiraju javnost o nalazima svoje istrage i mjerama koje će poduzeti u cilju zaštite novinara i medijskih kuća kojima su upućene prijeteće poruke.

Sarajevo, 7. februara 2006.

Upravni odbor Udruženja/udruge »BH novinari»
Linija za pomoć novinarima

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest