TELEVIZIJI OBN SARAJEVO

– za gospodina Ivana Ćaletu, vlasnika OBN

Sarajevo, 2.11.2005.

Cijenjeni gospodine Ćaleta,

Pišem Vam u ime Udruženja/udruge “BH novinari” sa namjerom da najoštrije protestiram zbog grubog nastupa i ponašanja Vaših tjelohranitelja prema novinarki i fotoreporteru časopisa “Gracija”, u jednom sarajevskom butiku tokom priprema za snimanje emisije Multi Talents Showu .

Novinarka i fotoreporter časopisa “Gracija” su Vas pokušali fotografirati u rečenom ambijentu, ali su zaštitari na veoma grub i nepristojan način u tome spriječili fotoreportera i, uz primjenu sile, istjerali ga vani. Obrazloženje za takvo ponašanje je temeljeno na činjenici da Vi osobno ne volite fotografiranje i da to moraju poštovati svi, bez izuzetka.

U našoj Udruzi podržavamo privatnost i odluku pojedinaca da odlučuju o tome hoće li biti predmetom zanimanja fotoreportera i da li će se njihove fotografije naći u medijima ili ne. No, gospdine Ćaleta, Vi ste javna ličnost – vlasnik TV OBN , bili ste na javnom mjestu tokom javnih proba za emisiju Multi Talents Showu, te samim tim, morate biti spremni na interes javnosti u BiH za Vaše poslove i Vaša javna pojavljivanja. U ovom konkretnom slučaju, Vi niste bili u privatnom prostoru i na privatnoj zabavi, da biste imali pravo zabraniti novinarima da Vas fotografiraju.

Zbog toga je potpuno neprihvatljivo ponašanje osoba iz Vašeg okruženja i ometanje novinara i fotoreportera na njihovim radnim zadacima. Takvi postupci predstavljaju direktno ugrožavanje integriteta novinara i slobode njihovoh djelovanja i prikupljanja informacija. Činjenice da ste državljanin druge zemlje i da imate privatnu televiziju, ne amnestiraju Vas od obaveze poštivanja zakona u BiH, standarda medijskih sloboda i digniteta novinarske profesije koji vladaju u njoj. Zbog toga neizostavno tražimo da se javno izvinite uredništvu “Gracije” zbog ometanja njihovih novinara na radnom zadatku.

U javnosti smo imali priliku pročitati kako su neke naše kolege, uposleni u TV OBN, dali ostavke zbog neslaganja sa Vašim odnosom prema “slučaju Gracija”, te drugih pokušaja ugrožavanja profesionalnih novinarskih principa. Još jednom ponavljamo, imate privatnu TV i unutar nje slobodni ste uredjivati odnose na način kako Vi želite. Medjutim, želimo Vas izvjestiti kako će se Udruženje /udruga “BH novinari” suprotstaviti svakom pokušaju ugrožavanja medijskih sloboda i rušenja digniteta novinarske profesije, bez obzira je li riječ o privatnom ili javnom mediju.

U nadi da ćete se još danas javno izviniti uredništvu “Gracije” i kolegama koje su Vaši suradnici grubo istjerali sa javnog mjesta, srdačno Vas pozdravljam.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udruge “BH Novinari”

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest