Udruženje/udruga “BH Novinari” izražava žaljenje zbog upada pljačkaša u redakciju magazina “Slobodna Bosna” i kradje dijela njihove opreme i dokumentacije.

Upad u redakciju ovog magazina ne predstavlja samo krminalni čin i pokušaj kriminalaca da dodju do iformatičke opreme, već je to grubi pokušaj zaustavljanja novinara i urednika “Slobodne Bosne ” u kritičkom promišljanju i pisanju o različitim dogadjanjima i pojavama u bosanskohercegovačkom društvu.

Činjenica da su iz prostorija ovog mazagina odneseni samo računari sa novinskim tekstovima i arhivom, a ne druga skupocjena tehnička oprema čijom se prodajom može lako ostvarti materijalna korist, jasno upučuju na to da su “plačkaši” imali sasvim drugačije motive i ciljeve. Ovaj dogadjaj je, nedvosmisleno, atak na slobodno novinarstvo i pokušaj zastrašivanja uposlenika “Slobodne Bosne”, kao i ostalih slobodnih medija i novinara u BiH.

Udruženje /udruga “BH Novinari ” izražava punu solidarnost sa kolegama iz “Slobodne Bosne”, te poziva ostale medije i novinare iz BiH da se solidarišu sa uposlenicima u ovom magazinu i pruže im neophodnu pomoć u pripremi i štampanju sljedećeg broja.

Udruženje/udruga “BH Novinari” zahtjeva od policije Kantona Sarajevo da otkrije počinitelje ovog kriminalnog čina i privede ih sudu pravde, kao i da poduzme potrebne mjere u cilju sprečavanja sličnih dogadjaja.

Sarajevo, 17.5.2005.
Upravni odbor Udruženja/udruge “BH Novinari”

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest