Udruženje/udruga “BH Novinari” najoštrije osuđuje grube, ničim izazvane fizičke napade na kamermana Javnog radiotelevizijskog servisa BiH, Jazida Ahmetkadića iz Zenice i novinara Dnevnog lista iz Mostara, Nermina Bise koji su na taj način spriječeni u vršenju svojih radnih zadataka.

U Zenici, 27. maja 2005. godine, Jazid Ahmetkadić, kamerman Javnog radiotelevizijskog servisa BiH za vrijeme snimanja incidenta kojim se narušavao javni red i mir ispred restorana “Belfast”, dakle obavljajući svoju novinarsku dužnost u prisustvu velikog broja građana ,fizički je napadnut i ozlijeđen, a tom prilikom mu je ostećena i kamera. Zahvaljujući blagovremenoj intervenciji policije spriječene su teže posljedice po zdravlje i fizički integritet kamermana kao i stanje opreme Javnog radiotelevizijskog servisa BiH

U Mostaru, 29. maja 2005. godine, Nermin Bise novinar Dnevnog lista koji je sa novinarskom akreditacijom oko vrata pratio sukobe navijača Veleža i Zrinjskog, obavljajući svoj novinarski zadatak, fizički je napadnut policijskim palicama od strane dva policajca usljed čega su kod novinara nastupile ozbiljne povrede. Povređivanje novinara izvršeno je u prisustvu brojnih građana i drugih policajaca, iako je novinar pored akreditacije jasnim znacima-podizanjem ruku ukazivao policiji da ne pripada navijačkim grupama Veleža i Zrinjskog.

Oba ova slučaja primjer su ne samo ugroženosti osnovnih ljudskih i profesionalnih prava novinara, nego i sasvim jasno stavljaju do znanja i drugim građanima da bez ikakve krivice mogu biti izloženi nasilničkom ponašanju pojedinaca ili grupa i biti nasilno spriječeni u obavljanju svojih službenih zadataka.Ovakva nasilna ponašanja sadrže elemente krivične odgovornosti i Udruženje/udruga “BH Novinari” očekuje reakciju nadležnih tužilaštava u uvjerenju da će izvršioci ovih napada biti otkriveni, procesuirani i primjerno kažnjeni .

Upravni odbor Udruženja/udruge “BH Novinari”
Sarajevo, 31. maj 2005. godine

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest