Udruženje/udruga “BH Novinari” izražava zaprepaštenost ponašanjem i načinom ophodjenja premijera Bosansko – podrinjskog kantona Salke Ophodjaša prema novinarki RTV Goražde.

Snimci koje je prikazala NTV Hayat u subotu 12. marta ove godine u emisiji “Centralni dnevnik” na drastičan način svedoče kako premijer Ophodjaš uznemirava, ponižava, omalovažava i na druge načine pokušava obezbrijediti ličnost i profesionalni dignitet novinarke.

U svim demokratskim zemljama ovakva ponašanja se tumače kao “akt seksualnog uznemiravanja” za šta su predvidjene rigorozne kazne, koje redovito prate osuda javnosti i radne okoline. Za premijera Bosansko – podrinjskog kantona, očito, demokratski standardi i prava žena ne važe, te iz pozicije prvog čovjeka Kantona smatra kako sebi moze priuštiti ponašanje kakvo je uredno zabilježila televizijska kamera.

Na žalost, ovo nije prvi put da gospodin Obhodjaš na različite načine pokušava nasrnuti na profesionalni i ljudski dignitet uposlenika RTV Goražde. Nedavno je Vlada Bosansko – podrinjskog kantona, u režiji gospodina Ophodjaša, uskratila finansijsku pomoć ovom mediju, zatim donijela odluku o oduzimanju jedinog automobila kojim raspolaze ova kuća, a s vremena na vrijeme se aktualizira priča o privatizaciji i prodaji RTV Goražde, jedinog medija u ovom kantonu, miljenicima premijera.

Udruženje /udruga “BH Novinari” poziva Ured Visokog predstavnika u BiH i Stranku demokratske akcije, čiji je član gospodin Ophodjaš, da najozbiljnije razmotre njegovo ponašanje I zatraže ostavku.

Udruženje/udruga “BH Novinari” poziva takodjer sve organizaicje za zaštitu prava novinara, a naročito ženske organizacije, da dignu svoj glas zbog uzmeniravanja novinarke i ataka na njenu ličnost i profesionalni dignitet, te iskažu svoju solidarnost sa uposlenicima RTV Goražde.

Sarajevo, 15.mart 2005. Upravni odbor Udruženja/udruge
“BH Novinari”

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest