SAOPĆENJE

Udruženje/udruga “BH Novinari” smatra neprihvatljivim i neprofesionalnim pisanje “Dnevnog avaza” o otmici i spašavanju sina Mirze Varešanovića, sportskog direktora Fudbalskog kluba “Sarajevo”.

U izdanjima “Dnevnog avaza” objevljenim u 10. i 11. decembra 2004. godine narušena su etička pravila i profesionalni novinarski standardi. U Kodeksu za štampu, koji su prihvatila i poptisala sva novinarska udruženja u BiH i svi urednici štampanih medija, navodi se kako mediji moraju štititi identitet maloljetnika i sa puno obzirnosti pisati o slučajevima čiji su sudionici maljoljetne osobe. Objavljivanjem fotografije i imena otetog dječaka bez dopuštenja njegovih roditelja, prekršeni su nevedene odredbe. Takodjer, u tekstovima “Dnevnog avaza” prekršeni su članovi kodeksa koji se odnose na privatnost i fer izvještavanje, čime nije ispoštovana želja roditelje da mediji o ovom slučaju ne izvještavaju u cilju zaštite života otetog dječaka.

Udruženje/udruga “BH Novinari” poziva uredništvo “Dnevnog avaza” da se izvine porodici Varešanovih i da konačno počnu poštovati odredbe Kodeksa za štampu koji su potpisali i oni sami.

Uruženje /udruge “BH Novinari” zahtjeva od nadležnih policijsko – istražnih organa da poduzmu adekvatne mjere prema svima koji su u medijima iznosili podatke u vezi sa akcijom spašavanje otetog dječaka, imena otmičara i druge pojedinosti u vezi sa istragom o ovom slučaju.

Udruženje/udruga “BH Novinari” pozdravlja odluku velikog broja medija u BiH da ne pišu o otmici do spašavanja dečaka iz ruku otmičara. Na taj su način mediji pokazali visok nivo razmijevanja položaja porodice Varešanović, kao žrtve u ovom slučaju.

Sarajevo, 11.12. 2004.
Amela Rebac, predsjednica Udruženja/udruge “BH Novinari”

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest