Pismo Ministarstvu pravde Crne Gore

Koordinacija novinarskih udruženja u BiH izražava zabrinutost zbog sudjenja i izricanja presude novinaru Andredju Nikolaidisu, novinaru crnogorskog dnevnika «Monitor» i suradniku bosanskohercegovačkih listova «Slobodna Bosna « i «Start».

Smatramo kako je kažnjavanje novinara za stavove i mišljenja iznesene u medijima, pritisak na novinare i gušenje slobode javne riječi. Takva ponašanja u suprotnosti su sa demokratskim slobodnim društvima, kakvim, sigurni smo, želi postati i crnogorsko društvo.

Koordinacija novinarskih udruženja u BiH u potpunosti podržava i izuzetno cijeni način rada Andreja Nikolaidisa, njegov profesionalni novinarski pristup i kritički odnos prema aktualnim zbivanjima u zemljama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije. Tekstovi koje je kolega Nikolaidis plasirao u crnogorskim i bosanskohercegovackim novinama primjer su angažiranog odnosa prema politickim temama i ličnostima.

Zbog toga smatramo kako Ministarstvo pravde u Vladi Crne Gore treba najozbiljnije razmotriti zakone koji se primjenjuju u njihovoj zemlji i na osnovi kojih se presudjuje novinarima i slobodnom iznosenju misljenja, te poduzme adekvatne mjere u izmjeni zakonskih odredbi koje nisu u skladu sa evropskim standardima.

Koordinacija novinarskih udruženja poziva novinarske asocijacije Crne Gore i ostala srtukovna udurženja u regionu da se suprotstave zakonskom sankcioniranju neovisnoti novinara i slobode mišljenja.

Sarajevo, 17.11. 2004.
Koordinacija novinarskih udruženja u BiH

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest