Koordinacija novinarskih udruženja BiH ponovo poziva poslanike u Predstavničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine da usvoje amandmane na Prijedlog zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i time osiguraju primjenu nulte stope za štampane medije.

Ukoliko poslanici prihvate prijedlog Komisije za finansije i budžet parlamenta BiH da štampani mediji moraju plaćati 17 odsto PDV-a, Koordinacija novinarskih udruženja BiH smatra da će to dovesti do gašenja određenih štampanih medija.

Koordinacija novinarskih udruženja BiH podsjeća poslanike u parlamentu BiH da je većina evropskih zemalja prihvatila nulte ili umanjene stope PDV-a za štampane medije. Takav sistem nije ugrozio punjenje budžeta niti primjenu poreske politike u tim everopskim zemljama.

Ukoliko se dogodi da bude usvojen prijedlog Komisije za finansije i budžet po kojem će štampani mediji plaćati PDV od 17 odsto Koordinacija novinarskih udruženja će to shvatiti kao kažnjavanje štampanih medija za kritičko pisanje o potezima vlasti BiH te će preduzeti niz konkretnih aktivnosti: pozvaće novinare na bojkot političkih i drugih aktivnosti predstavnika vlasti, a od Međunarodne federacije novinara i Savjeta evropskih izdavača i novinarskih organizacija iz cijelog svijeta zatražiće podršku u zaštiti prava na informisanje.

Koordinaciju novinarskih udruženja BiH
Banja Luka, 2. 11. 2004. godine

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest