Javni protest urendicima «Dnevnog avaza» i «Oslobodjenja»

Koordinacija novinarskih udruženja u Bosni i Hercegovini, koju čine …. upućuje javni protest urednicima «Dnevnog avaza» Fahrudinu Djapi i «Oslobodjenja» Senki Kurtović, zbog fotografija objavljenih na naslovnoj i 31. stranici «Dnevnog avaza» broj: 3252 i 25. stranici Oslobodjenja broj 20.741 od 29. oktobra ove godine.

Fotografija nagog tijela mladića, koji je, navodno, preminuo od predoziranja drogom, djeluje uznemirujuće i šokantno, te predstavlja kršenje etičkih pravila o privatnosti i izvještavanju o ličnim tragedijama. Mi potpuno razmijemo potrebu novinara i urednika ova dva dnevna lista da javnost informira o tragičnim posljedicama uzimanja droga, te da upozori sve gradjane ove zemlje na zlu koje u sebi droga nosi . Medjutim, nikako ne možemo prihvatiti ne entičan pristup i uredničku bezoobzirnost u prezentovanju ovog slučaja, nanošenje štete porodici nastradalog i uzmenimaravanje javnosti objavljivanjem ovakve fotografije.

Koordinacija novinarskih udruženja poziva urednike «Oslobodjenja» i «Dnevnog avaza» da se javno izvine porodici nastradalog mladića i da najozbiljnije razmotre kršenje etičkih pravila preciziranih u Kodeksu za štampu.

Koordinacija novinarskih udruženja izražava zabrinutost zbog kršenja člana 9. Kodeksa za štampu ( koji se odnosi na privatnost) na stranicama «Dnevnog avaza» i «Oslobodjenja». Podsjećamo urednike ovih listova na objavljivanje uzenimiravajućih fotografija i grubog kršenja privatnosti žrtava u slučajevima ubojsta na pijaci u Tuzli, stradanja dječaka od provodnika električne energije…, o čemu je adekvatne mjere donijelo i Vijeće za štampu. Zbog toga smatramo nužnim da se Urednički kolegiji ovih novina najozbiljnije suoče sa krešenjem etičkih normi i Kodeksa koji su i sami prihvatili i potpisali.

Sarajevo, 29. oktobra 2004.
Koordinacija novinarskih udruženja u BiH

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest