Koordinacija novinarskih udruženja BiH najooštrije osuđuje današnji napad na ekipu Radio televizije Republike Srpske u Bileći prikom kojega je povrijeđen snimatelj ove medijske kuće Tihomir Stolica i potpuno uništena kamera RT RS-a.

Koordinacija izražava najooštriji protest i ogorčenje zbog činjenice da policija RS, koja je bila na licu mjesta, nije učinila ništa da zaštiti novinarsku ekipu RT RS-a.

Koordinacija novinarskih udruženja poziva MUP RS da hitno privede vinovnike ovoga napada, kao i da otkrije i pokrene procese protiv lica koja su uputila prijetnje novinaru RT RS-a Nataši Miljanović Zubac.

Koordinacija smatra da se napadači na ekipu RT RS-a hitno moraju izvesti pred lice pravde, kako ovakvi napadi na predstavnike medija ne bi postali praksa u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Koordinacija traži od MUP-a RS da ispita odgovornost policajaca koji su bili prisutni na mjestu napada, a nisu učinili ništa da zaštite novinarsku ekipu RT RS-a koja je izvještavala o hapšenju Neđe Samardžića.

za Koordinaciju novinarskih udruženja BiH
Dragan Jerinić, predsjednik NUN RS

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest