Koordinacija novinarskih udruženja u BiH izražava neslaganje sa sadržajem pisma Islamske zajednice Bosne i Hercegovine objavljenom u posljednjem broju magazina «BH Dani», u kojem se sugerira firmama iz BiH da se ne oglašavaju u tom sedmičniku.

Upute Islamske zajednice – najveće islamske vjerske institucije u BiH, domaćim firmama i preporuka da svojim novcem ne pomažu izlazak «BH Dana» predstavlja najgrublji napad na slobodu izražavanja, jedan časopis i njegove novinare.

Koordinacija novinarskih udruženja u BiH ocjenjuje da je ovim činom Islamska zajednica izašla iz okvira svoga djelovanja i da ugled i uticaj koji ima kao vjerska institucija medju muslimanima i ostalim gradjanima u ovoj zemlji, nažalost pokušava iskoristiti za obračun sa «neposlušnim» novinarima i medijima. Ovakvo ponašanje tumačimo kao otvoreni poziv za uništenje jednog časopisa koji uživa odredjen ugled kod novinara i čitatelja ove zemlje i kao kontinuirane pokušaje Islamske zajednice da jednom broju medija i novinara pripiše etikete «državnih neprijatelja» i «neprijatelja muslimanskog naroda».

Ukoliko su Islamska zajednica i njeni čelni ljudi imali zamjerke na magazin BH Dani i naslovnicu u jednom od posljednjih brojeva tog lista, te su zamjerke i potest mogli direktno uputiti uredništvu BH Dana (što je i učinio jedan broj intelektualaca i vjerskih organizacija) ili kontaktirati Vijeću za štampu, koje je zaduzeno za poštivanje Etičkog kodeks u štampanim medijima. Pozvati na bojkot novine je potpuno neprihvatljiva reakcija i odraz potpune zamjene uloga i dužnosti pojedinih institucija u BiH.

Koordinacija novinarskih udruženja u BiH podsjeća vodjstva vjerskih zajednica i crkava u BiH da, ukoliko imaju primjedbe na rad novinara i medija, na nacin tretiranja aktivnosti vjerskih duznosnika i samih vjerskih zajednica i crkava, svoje primjedbe, proteste i negodovanja trebaju poslati direktno mediju čijim radom nisu zadovoljni, Vijeću za štampu i Regulatornoj agenciji za komunikacije , ali i novinarskim udruženjima. Sva ta tijela i organizacije su dužne reagirati na primjedbe pojedinaca, institucija i javnosti, te u skladu sa postojećim propisima poduzeti adekvatne mjere prema mediju i/ili novinaru čiji rad nije u skladu sa etičkim i profesionalnim standardima.

Koordinacija novinarskih udruženja
Sarajevo, 18.10.2004. godine

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest