Koordinacija novinarskih udruženja BiH i Linija za pomoć novinarima najoštrije osudjuje pritiske političkih partija i pojedinaca na medije i novinare u posljednjih mjesec dana i istovremeno izražava zabrinutost zbog učestalosti i žestine tih napada.

Izricanje javnih prijetnji novinarima, pozivanje na linč uposlenika u medijima i pokušaji da se mediji stave pod kontrolu stranaka ili njihovih kandidata za predstojeće lokalne izbore, predstavljaju najopasniji oblik politčke borbe i odabir nedemokratskih metoda za dobijanje podrške gradjana. Uz javne prijetnje novinarima Nezavisnih novina, RTV Republike Srpske, Federalne radio – televizije i drugih medija, u posljednje vrijeme svjedoci smo telefonskih poziva i direktnih prijetnji smrću novinarima “Slobodne Bosne” i “Dnevnog lista” od strane eksponenata odredjenih političkih opcija.

Zaprepašteni smo stepenom mržnje i primitivizma koje ispoljavaju političari prema novinarima, naročito u svojim komentarima o radu medija i njihovom ponašanju u izbornoj kampanji. Takvi istupi najviše govore o političarima samima, i predstavljaju već odavno poznatu metodu stavljanja medija pod političku kontrolu ili jeftine pokušaje prenošenja odgovornosti za vlatite promašaje na račun “neposlušnih medija”.

Koordinacija novinarskih udruženja i Linija za pomoć novinarima podsjećaju još jednom kako su bosnaskohercegovački mediji i novinari jedino odgovorni gradjanima i javnosti, te da ih najnovije prijetnje, bez obzira na njihovu jačinu, neće omesti u profesionalnom obavljanju novinarskih dužnosti i objektivnom informiranju gradjana o izbornoj kampanji i drugim aktualnostima u BiH.

Koordinacija novinarskih udruženja i Linija za pomoć novinarima pozivaju sve medije i novinare u BiH na profesionalno jedinstvo i solidarnost u zajedničkom suprotstavljanju politickim pritiscima, te očuvanju digniteta novinarstva i slobode javne riječi. Pozivamo takodjer nadležne domaće institucije i medjunarodne organizacije u BiH da medijima pruže podršku u zaštiti života novinara i neovisnosti profesije.

Koordinacija novinarskih udruženja BiH i Linija za pomoć novinarima javno pozivaju Izbornu komisiju BiH da sa potrebnom pozornošću prati istupe političara i reagira u skladu sa svojim ovlastima u svim slučajevima prijetnji novinarima i napadima na medije.

Koordinacija novinarskih udruženja u BiH
Linija za pomoć novinarima u BiH

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest